Mam taki problem: właściciel mieszkania pobiera od wynajmujących opłatę za ciepłą i zimną wodę wg. wskazań na podlicznikach ale w tym budynku woda ogrzewana jest nie przez miasto lecz ogrzewaniem etażowym dla całego budynku. Czy mogę do wydatków zaliczyć ciepłą i zimną wodę czy tylko zimną i dać ryczałt na ciepłą?W okienku na ryczałty zaznaczone mam wszystko na BRAK albowiem dom nie jest podłączony do ogrzewania miejskiego.
Moje zdanie, podobnie jak w równoległym wątku, jest takie: jeśli ktoś skrupulatnie rozlicza ogrzewanie wraz z grzaniem wody w skali całego wielorodzinnego budynku i odpowiednio obciąża każdy lokal, to należałoby liczyć jak zdalaczynne. W takim przypadku właściciel może domagać się tyle ile sam płaci.
Właściciel sam ogrzewa wodę kupując opał i ma podliczniki tylko zastanawia mnie wtedy czy mogę im oprócz wliczenia tej ciepłej wody wliczyć jeszcze ryczałt za ogrzewanie wody.
nie można wliczać - dlatego jest albo, albo - jak wliczasz opłaty za ciepłą wodę to nie naliczasz ryczałtu za CW i odwrotnie i na \"litość\" nie można tego łączyć