starszy pracownik socjalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 29 gru 2015, 14:56

Witam
Mam pytanie czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tym awansem bo czytam forum i nie bardzo rozumiem. Rozumiem ,że specjalistę uzyskuje się po ukończeniu specjalizacji I i II stopnia i uzyskuje sie tutuł specjalicty ( mowa o tej z ustawy ) a jak jest z starszym pracownikiem socjalnym, kiedy można to uzyskać i czy coś doliczą do wypłaty. ;) Dzięki.
kamel

Napisano: 29 gru 2015, 15:28

Musisz się zestarzeć to Ci dadzą. A dodatków nie ma.
t.franek

Napisano: 31 gru 2015, 12:15

Jeżeli masz studia zgodne z rozporządzeniem jesteś specjalistą już po trzech latach pracy na stanowisku ps (I stopień specjalizacji) jeżeli masz szkołę średnią to musisz ukończyć specjalizację I stopnia. Specjalizację II stopnia uzyskujesz po 5 latach pracy w zawodzie i ukończeniu specjalizacji. Wszystko zawiera rozporządzenie o wynagradzaniu pracowników samorządowych tam jest tabela zaszeregowania, w której masz to opisane. Wynagrodzenie zgodnie z tą tabelą ulega zwiększeniu jednak w praktyce zależy to od szefa. Ja otrzymuję:)
asiaka

Napisano: 04 sty 2016, 14:41

Ale jak to jest ze starszym pracownikiem socjalnym ?
gary

Napisano: 04 sty 2016, 20:49

@Asiaka, skąd takie informacje, że po studiach i przepracowaniu 3 lat otrzymam specjalizację? Ukończyłem studia na kierunku praca socjalna na uczelni wyższej, dlatego mnie to zainteresowało.
gdaps

Napisano: 04 sty 2016, 21:36

gary, gdaps
wygooglujcie sobie rozporządzenie, o którym pisze ~asiaka; tam jest wszystko opisane
betta27

Napisano: 18 sty 2016, 22:10

po 5 latach pracy możesz dostać starszego a specjalistę zazwyczaj się dostaje po ukończeniu specjalizacji i dobrym humorze kierownika :D i zasobności kasy ośrodka
socjalna

Napisano: 19 sty 2016, 10:04

Niestety w naszej branży awans M O Ż E S Z dostać a nie musisz :| brak odpowiednich zapisów powoduje że każdy ośrodek po swojemu płaci i awansuje. Pytanie czy nowa władza by nam pomogła, poprzednia uważała że zapisy w ustawie o pomocy społecznej załatwiają sprawy pracowników socjalnych.
tonyyy

Napisano: 20 sty 2016, 10:32

Rozporządzenia ws. wynagradzania pracowników samorządowych (Dz. U. 2014, poz. 1786) reguluje kwestie wynagradzania. Obecny awans według tego rozporządzenia:
Pracownik socjalny- osoby ze średnim wykształceniem do 5 lata stażu lub z wyższym do 3 lat stażu

Starszy pracownik socjalny- 5 lat w zawodzie i dyplom pracownika socjalnego (szkoła średnia).

Specjalista pracy socjalnej- 3 lata pracy w zawodzie i studia wyższe zgodnie z rozporządzeniem MRPiPS o kwalifikacjach zawodowych lub specjalizacja I stopnia w przypadku wykształcenia średniego.

Starszy specjalista pracy socjalnej- 5 lat w zawodzie i studia wyższe zgodnie z rozporządzeniem MRPiPS o kwalifikacjach zawodowych lub specjalizacja II stopnia w przypadku wykształcenia średniego.

Starszy specjalista pracy socjalnej -koordynator (zarządza zaspołem, koordynuje zadania działu itp)-5 lat w zawodzie i studia wyższe zgodnie z rozporządzeniem MRPiPS o kwalifikacjach zawodowych lub specjalizacja II stopnia w przypadku wykształcenia średniego.

Główny specjalista pracy socjalnej- 6 lat w zawodzie i studia wyższe zgodnie z rozporządzeniem MRPiPS o kwalifikacjach zawodowych oraz specjalizacja II stopnia w zawodzie pracownik socjalny

W praktyce jest różnie:)
asiaka

Napisano: 20 sty 2016, 10:49

gdaps pisze:@Asiaka, skąd takie informacje, że po studiach i przepracowaniu 3 lat otrzymam specjalizację? Ukończyłem studia na kierunku praca socjalna na uczelni wyższej, dlatego mnie to zainteresowało.
Nie musisz "otrzymać" specjalizacji I stopnia bo ją daje ukończenie studiów wyższych zgodnych z rozporządzeniem o kwalifikacjach zawodowych pracowników socjalnych. Po 3 latach stażu możesz zostać specjalistą pracy socjalnej. Specjalizacja I stopnia jest głównie dla pracowników socjalnych ze średnim wykształceniem, którzy ukończyli szkoły policealne w dużej części 2-letnie.
asiaka

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x