starzy wychowankowie - kryterium - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 25 sty 2013, 12:40

uważam, że jesli zmieniłą sie wysokość kryterium o należy to uwzględnić bo robimy na przepiasch z ustawy o pomocy społecznej i tam kryterium ma zanaczenie
~aga

Napisano: 25 sty 2013, 16:29

my dzwoniliśmy do Ministerstwa w tej sprawie, i powiedzieli nam, że do \"starych\" wychowaków stosuje się wszystkie stare ustawy i rozporządzenia. czyli rozporządzenie o kryterium dochodowym to sprzed 01.10.2012. a jeżeli wychowanek przekroczy to kryterium wówczas przyznajemy pomoc na KN powołując się na art 240 ust 3. Mam właśnie teraz taką sprawę i zastanawiam się czy również ores pobytu w pieczy mam wziąć pod uwagę (chodzi o wychowankę RZ). masakra jakaś z tą ustawą - zgłupieć idzie. Ułatwili nam życie nową ustawą nie ma co!!
~ewelina

Napisano: 25 sty 2013, 18:11

~ewelina to było wiadomo od dawna i ministerstwo prochu nie wymyśliło podając taką odpowiedź, autor wątku pytał o pomoc na usamodzielnienie i tu jest problem, bo nie zastosujesz art 240 ust 3
~Grzegorz

Napisano: 28 sty 2013, 11:19

To jak to będzie w przypadku osób usamodzilenionych na starych zasadach korzystających z art. 240 ust. 3? Czy okres pobytu w pieczy bierzemy w tym przypadku z ustawy o wrispz czy z ustawy o pomocy społecznej?
W jakiej wysokości w takim przypadku będzie wypłacana pomoc? 494,10 czy 500zł?
~Aga MOPS

Napisano: 28 sty 2013, 11:52

Grzegorz, zgadzam się , to jest dla nich krzywdzące, ale my musimy się trzymać nawet głupich przepisów. myślałam nad tym kryterium długo, nie byłam pewna, które powinno byc.. i doszłam do wniosku, ze raczej stare, bo nawet to, ze w nowym nie ma podanej kwoty podstawy,a my musimy sie na niej opierać.. w sumie to juz mi się odechciewa pisac... takie to jest głupie. zgodnie z literą prawa starzy wychowankowie do usamodzielnienia będą stratni. i pewnie, ze powinni sie odwoływac, czekam na jakieś - dajcie znac jakby co!
~Ania

Napisano: 29 sty 2013, 18:28

Wg mnie kryterium nowe, bo stare zostalo uchylone i nie zostalo wymienione do stosowania, tzn. mogli napisać że nowe kryteria nie mają zastosowania do tych wychowanków. Skoro stosujemy ustawę ops a w niej kryterium się zmienia, to i dla wychowanków starych się zmienia. Wprowadzenie nowych kryteriów miało na celu uwzględnienie tzw. koszyka, czyli wyższe koszty utrzymania progu socjalnego, a stosujac stare kryteria działamy na szkodę klienta, a tego nam nie wolno.
~mgr

Napisano: 29 sty 2013, 21:06

na stronie ministerstwa jest interpretacja dot. tej sprawy, która wskazuje na przepisy prawa obowiązujące w dn. 31.12.2011r....m.in. stare kryterium dochodowe...
~xxx

Napisano: 29 sty 2013, 21:08

~xxx

Napisano: 30 sty 2013, 12:56

~xxx, ale jak wcześniej już pisałem, ta interpretacja wisi na stronach ministerstwa od czasu jak weszła ustawa o pieczy i wtedy miała ręce i nogi (wyjaśniała wątpliwości z art 240, niestety nikt tej interpretacji nie poprawił po tym jak znowelizowano ten artykuł i jak wprowadzono nowe kryteria dochodowe.
~Grzegorz

Napisano: 30 sty 2013, 16:58

Ja się jednak będę upierać że stosujemy stare kryterium gdyż w ustawie jest zapis że stosujemy przepisy dotychczasowe a dla tej ustawy przepisy dotychczasowe to przepisy w brzmieniu uops i rozporządzenia w dniu 31.12.2012r. Takie jest moje zdanie i tak stosuje. Ale jak widać interpretacje są różne i trudno uznać kto ma rację.
~grazka

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x