strajk czas zacząć, przystępujecie do strajku??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 11 z 15    [ Posty: 142 ]

Napisano: 17 maja 2019, 8:27

federacja.socjalnych pisze:Więc jeszcze raz:
2. Nie ujawniamy opinii o legalności strajku na tym czy innym forum ponieważ zleceniodawcy dali za nie ciężkie pieniądze i opinie te tworzone są do wykorzystania przez organizacje (tak stanowi umowa) w konkretnych okolicznościach. Zresztą przypatrując się argumentom to prędzej przekonamy naszych pracodawców niż tu piszących ;) Jeden więc tylko argument - nie badamy zgodności art. 19 z konstytucją lub ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi w zakresie jakim dotyczyło by to pracowników pomocy społecznej, ponieważ stoimy na stanowisko iż przepis ten nie dotyczy pracowników samorządowych zatrudnionych w jops, a na pewno nie tych którzy nie dysponują upoważnieniami do podpisywania decyzji. Póki co, oprócz posiadanych opinii opieramy się na praktyce organów ściągania i sądów, które nie stwierdziły nielegalności żadnego ze strajków w pomocy społecznej. Do Pani co twierdzi, że nie będziemy z nią dyskutowali ponieważ nie jest prawnikiem - potwierdzamy, że fakt, iż może być świetna w k.p.a. nie oznacza, że będzie świetna w u.o.r.s.z.

4. Teraz mamy pytanie do Was, skoro staramy się odpowiadać na Wasze pytania. Ilu tu z piszących wzięło udział w jakiejkolwiek z naszych akcji i która to była akcja?
Jeśli już to Pana, nie Pani, i bez znaczenia jest to czy jestem prawnikiem czy nie. Widzę to tak. Usiłujecie namówić pracowników zatrudnionych na urzędniczych stanowiskach, prowadzących postępowania administracyjne do strajku mówiąc, że strajk jest legalny, a na prośbę o wskazanie dlaczego Waszym zdaniem ten strajk jest legalny, mimo brzmienia art. 19 ust. 3 uorsz, unikacie odpowiedzi, posiłkując się orzeczeniem SN, które NIE DOTYCZY art. 19 ust. 3 uorsz, tylko generalnie prawa do strajku. Co więcej, wprost wskazujecie, że tych opinii nie ujawnicie, czyli pracowników zwolnionych za udział w nielegalnym, zdaniem pracodawcy, strajku zostawiacie samych z ich problemem.
Jeśli chcecie być traktowani poważnie, zacznijcie poważnie traktować nas.
Cały dział uczestniczył w czarnym tygodniu w 2018r., co nie oznacza, że w legalność strajku dla pracowników świadczeń rodzinnych i wychowawczych czy funduszu uwierzę Wam na słowo.
I powtórzę pytanie, bo przecież "staracie się odpowiadać na Nasze pytania" czy legalny strajk w Łodzi obejmował takich pracowników?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 8:48

@Iks, wszystko się wyjaśni, kiedy w końcu TK się ustosunkuje.
https://trybunal.gov.pl/informacja-publi ... gn-k-2314/
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 8:58

Jeszcze raz:

1. NIKT WAS NIE CHCE NAMÓWIĆ NA STRAJK. Tyle w temacie. Każdy odpowiada za siebie. My jako federacja, czy nasi partnerzy z OKP mamy sporo pracy w naszych lokalnych związkach. W każdej z miejscowości, gdzie działa federacja udało się uzyskać podwyżki, ograniczyć mobbing tam gdzie miał miejsce, poprawić warunki pracy. Ogólnie to osoby niezrzeszone namawiały federację by podjąć się akcji ogólnopolskiej tłumacząc ten fakt np. trudnościami w powołaniu lokalnych organizacji związkowych. Uznając, że trzeba dać szanse solidarności zawodowej OKP zdecydowała by działać wspólnie. Przeznaczyliśmy na ten cel spore pieniądze osób zrzeszonych, ich czas i środki organizacyjne. Wszystko w gruncie rzeczy by pomóc osobom niezrzeszonym takim jak Wy. Nie żałujemy tego kroku - pikieta, czarny tydzień, wykrwawianie pokazały że mobilizacja jest możliwa. Nadal ufamy, że krytykantów wszystkiego jest mniej, choć zadajemy sobie co raz częściej pytanie czy jednak warto na siłę walczyć o tych, co nie protestują, recenzują, czy jak koleżanka jedna na tym forum potem relacjonuje Wasze wypowiedzi na facebooku minister Rafalskiej podając to za przykład oporu pracowników wobec strajku.

Drogi Iksie nie pie…. o tym jak tu wszyscy widzą sens strajku. To właśnie tutaj czytamy o szczuciu socjalnych na ŚR, ŚR na socjalnych, DPS na socjalnych etc. To właśnie na tym forum czytamy, po co strajk, a wcześniej nawet że na pikiecie co niektórym nie odpowiadał koncert na zakończenie pikiety. Naprawdę śledzimy cały ten szlam więc nie pie…

2. Legalność strajku - No więc po pierwsze orzeczenie SN dotyczy jednak wolności strajku. Po drugie podaliśmy tu definicję administracji samorządowej w rozumieniu prawnym (bez podania opinii i nazwisk bo tego nam nie wolno z uwagi na umowę), powołaliśmy się na praktykę strajku w pomocy społecznej, które to strajki nie zostały podważone pomimo kontroli legalności, wskazaliśmy że za nielegalny strajk odpowiada organizator, a także tłumaczyliśmy legalność strajku innych pracowników zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych JST. Nic was nie przekonało więc nawet gdyby tu podpisał się skład SN to i tak zdaje się będzie za mało.
Ogólnopolska, niezależna i samorządna organizacja związkowa pracowników socjalnych i pomocy społecznej
http://www.federacja-socjalnych.pl
https://web.facebook.com/federacja.socjalnych
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 13 maja 2015, 18:04
Zajmuję się:
Strona WWW: https://www.facebook.com/federacja.socjalnych

Napisano: 17 maja 2019, 9:56

Tutaj jest Grupka ludzi "z Ministerstwa" która ochoczo stara się złamać morale chętnych do Strajku i cały czas pie.. o negatywnych skutkach - konsekwencjach. Do was "federacja.socjalnych" powinno teraz należeć jako lidera tego protestu aby wasi ludzie pojechali w teren i personalnie spotkali się z pracownikami poszczególnych gmin MOPS i porozmawiali o celach protestu. Bo ja dowiadywałem się w ościennych gminach (woj małopolskie) nikogo nie było u nas/ u nich.
krak
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 8:58
Zajmuję się: ŚW/Rodzinne

Napisano: 17 maja 2019, 9:57

federacja.socjalnych pisze:Jeszcze raz:
Drogi Iksie nie pie…. o tym jak tu wszyscy widzą sens strajku. To właśnie tutaj czytamy o szczuciu socjalnych na ŚR, ŚR na socjalnych, DPS na socjalnych etc. To właśnie na tym forum czytamy, po co strajk, a wcześniej nawet że na pikiecie co niektórym nie odpowiadał koncert na zakończenie pikiety. Naprawdę śledzimy cały ten szlam więc nie pie…
To szczucie to jest właśnie tragedia. Jedni na drugich. ciągłe pokazywanie że jest się lepszym od innych. Twierdzenie że ja to pracuje a koleżanka z pokoju obok to tylko kawę pije. Odechciewa się wszystkiego. Zamiast się spierać, pomagać sobie to tylko wrogość i podpierdalactwo
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 10:11

MartaW pisze:Ja też strajk popieram, ale jestem sama w swoim ośrodku od świadczeń. Jak nie wypłacę 500+, to też sama nie dostanę bo mam dwójkę dzieci i marną pensję. Więc każda dodatkowa kasa idzie na życie. Z tych pieniędzy płacę dzieciom za przedszkole. Poza tym, jestem mieszkanką gminy, w której pracuję. Jak ludzie nie zobaczą przelewów na koncie, to przyjdą pod mój dom. Do strajku więc nie przystąpię, bo za bardzo mi zależy na pracy i na rutynowym miesiącu bez konieczności pożyczania kasy na życie. Taka to prestiżowa robota, że żyję od pierwszego do pierwszego.

z czystej ciekawości - a za co będziesz żyć jak dzieci dorosną ? że koszty będą mniejsze, bo dzieci nie będą z tobą mieszkały ? nie pomożesz im nigdy, nic wnukom nie kupisz ? dla mnie to jest idealny przykład krótkowzroczności. ale, nie uszczęśliwi się nikogo na siłę.
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 10:18

federacja.socjalnych pisze:1. NIKT WAS NIE CHCE NAMÓWIĆ NA STRAJK.
Ale my jesteśmy namówieni na strajk, tylko sami wiecie, że w naszej zneoliberalizowanej rzeczywistości nie jest oczywiste, czy nasze (urzędników) przystąpienie do strajku nie będzie nielegalne.
federacja.socjalnych pisze:Drogi Iksie nie pie…. o tym jak tu wszyscy widzą sens strajku.
Oho, ładnie :) Ja nie twierdzę, że wszyscy go widzą, tylko osoby wypowiadające się w tym wątku czyli m.in. Kronos, ja, MartaW itd. mamy wątpliwości czy możemy strajkować - tylko tyle. A sens to raczej widzi każdy pracujący w naszej branży i zarabiający tyle ile się u nas zarabia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 10:30

federacja.socjalnych pisze: 2. Legalność strajku - No więc po pierwsze orzeczenie SN dotyczy jednak wolności strajku. Po drugie podaliśmy tu definicję administracji samorządowej w rozumieniu prawnym (bez podania opinii i nazwisk bo tego nam nie wolno z uwagi na umowę), powołaliśmy się na praktykę strajku w pomocy społecznej, które to strajki nie zostały podważone pomimo kontroli legalności, wskazaliśmy że za nielegalny strajk odpowiada organizator, a także tłumaczyliśmy legalność strajku innych pracowników zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych JST. Nic was nie przekonało więc nawet gdyby tu podpisał się skład SN to i tak zdaje się będzie za mało.
Po pierwsze orzeczenie SN dotyczy wolności strajku, przy jednoczesnym nie kwestionowaniu przez SN faktu, że ustawodawca może prawo do strajku ograniczyć.
Po drugie, nie podaliście żadnej definicji administracji samorządowej, poza stwierdzeniem/opinią, że są to ludzie wydający decyzje. A co jeśli decyzji nie ma, bo przepis reguluje że świadczenie dobry start (a za chwilę także świadczenie wychowawcze) rozpatruje się bezdecyzyjnie, informując stronę o przyznaniu świadczenia, to przyznanie tego świadczenia jest sprawowaniem władzy publicznej czy nie?
Po trzecie, powołujecie się na praktykę strajku w pomocy społecznej, cały czas nie odpowiadając na moje pytanie (które stawiam po raz trzeci) czy obejmował on stanowiska urzędnicze, prowadzące postępowania administracyjne, czy może jednak nie.
Po czwarte, owszem za nielegalny strajk odpowiada organizator, ale orzecznictwo sądów wskazuje że sam udział w nielegalnym strajku może stać się podstawą uznania, że pracownik naruszył podstawowe obowiązki pracownicze i jako taki, podstawą rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.
Nie wiem, w którym miejscu tłumaczyliście legalność strajku innych pracowników zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych JST, chyba że chodzi o Ci o nauczycieli, których status jest całkowicie odrębny, uregulowany pragmatyką służbową (Karta Nauczyciela) i nijak ma się do stanowisk urzędniczych. Zresztą szkołę ciężko uznać za administrację samorządową. Jeśli tłumaczyliście legalność strajku innych pracowników, musiałem przegapić. Wskaż/zactuj/zalinkuj - z zainteresowaniem przeczytam.
Art. 19 ust. 3 uorsz może okazać się niezgodny z konstytucją i umowami międzynarodowymi, ale póki co istnieje domniemanie jego konstytucyjności, co raczej wybitni konstytucjonaliści, o których piszecie, wiedzą. Dlatego proszę nie dziwcie się, że chcemy wiedzieć na czym stoimy.
Co zatem miało nas przekonać? Który z Waszych argumentów? Bo wszystkie wyglądają słabo dla każdego, kto choć trochę interesuje się tematyką.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 11:11

1. Kronos79 ty jak widzimy masz już ugruntowane stanowisko, niewiele mające wspólnego z naczelną zasadą prawa, że to nie strona związkowa musi udowodnić legalność strajku, ale ten kto twierdzi że strajk jest nielegalny. To raczej my powinniśmy się Ciebie jako "eksperta" zapytać czy masz jakiś wyrok stwierdzający nielegalność strajku w pomocy społecznej? Czy masz może orzeczenie lub opinię że pracownicy administracji samorządowej to także pracownicy socjalni, asystenci lub inspektorzy etc.? Czy masz może jakieś orzeczenie, że jednostki organizacyjne pomocy społecznej są administracją samorządową? Wiesz chyba jako doświadczony pracownik, że to po stronie twierdzącego coś (a ty twierdzisz że strajk może być lub jest nielegalny) należy udowodnienie że tak właśnie jest. Nas twoje argumenty nie przekonują a już kuriozalny jest ten o Dobrym Starcie, ponieważ chyba już wiesz, że przyznawanie tego świadczenia mimo że nie wymaga decyzji to przyznawane jest z upoważnienia wójta, burmistrza lub prezydenta. Aha jeszcze jedno może kolega skoro taki oblatany w tematyce strajkowej to wskaże na choćby jeden wyrok sądowy, w którym skazano organizatorów nielegalnego strajku i zwolniono pracowników z tego tytułu, skoro straszy tym faktem? Czekamy!

2. krak właśnie wysłaliśmy info o akcji do każdej gminy i powiatu oraz rozpoczynamy spotkania regionalne w całej Polsce. Zaczynamy od Rzeszowa 24.05 - Zapraszamy
Ogólnopolska, niezależna i samorządna organizacja związkowa pracowników socjalnych i pomocy społecznej
http://www.federacja-socjalnych.pl
https://web.facebook.com/federacja.socjalnych
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 13 maja 2015, 18:04
Zajmuję się:
Strona WWW: https://www.facebook.com/federacja.socjalnych

Napisano: 17 maja 2019, 11:22

federacja.socjalnych pisze:Czy masz może jakieś orzeczenie, że jednostki organizacyjne pomocy społecznej są administracją samorządową?
Ale to raczej nie chodzi o to czy całe jednostki są administracją, tylko czy poszczególni pracownicy tych jednostek są pracownikami administracji. Ja jestem zatrudniony na stanowisku urzędniczym i od 12 lat wszyscy łącznie ze mną uznawali, że jestem pracownikiem administracji samorządowej z całym dobrodziejstwem inwentarza.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 11 z 15    [ Posty: 142 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x