ŚWIADCZENIA ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 mar 2015, 12:55

Ustalając okres składkowy wysyłacie do ZUS oryginalne dokumenty klienta czy ksero :?: a jeżli oryginalne do ZUS odsyła je wnioskodawcy :?:
Nowa 25

Napisano: 06 mar 2015, 13:01

temat poruszany wielokrotnie......
ja do pisma o ustalenie przebiegu ubezpieczenia i okresu opłacania składek niezbędnego do uprawnień emerytalnych nie wysyłam żadnych dokumentów klienta.
ZUS każdego pracującego przed 1997r. powinien mieć w swojej bazie ( kapitał początkowy) . Po tej dacie składki są w ZUS ewidencjonowane imiennie. Skoro ZUS ma braki w bazie danych i dokumentacji -nie mam zamiaru uzupełniac im akt. Nie mam uprawnień aby żądać od klienta dokumentów z pracy z całego życia. ZUS może wezwać osobę i wskazuje jakie dokumenty ma złozyć.
~o~

Napisano: 06 mar 2015, 14:56

ŚMIESZNE......ZUS wezwał do uzupełnienia bo na podstawie czego ma wyliczyć te składki i co trzeba wysłać i już a reszta jak robi :?: :oops:
Nowa 25

Napisano: 06 mar 2015, 15:01

zus wzywa wnioskodawców by dostarczyli dokumenty

dlatego jak ktos da kserokopie swiadect wysylamy zeby ludzie mieli lzej..no chyba ze ktos nie da to wtedy do zusu sam donosi jak go wezwa.
1986

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem