Swiadczenie jest podzielne? Stali bywalcy. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 19 mar 2014, 16:01

Spotkałam się z sytuacją, gdy poprzednia koleżanka dostała wyrok z sądu podwyższający alimenty i... podzieliła kwotę, przyznając prawo do wyższego świadczenia od dnia podwyższenia (powiedzmy - 8.11).
Weźcie mnie oświećcie, czy dobrze zrobiła?
Wg art. 29 ust. 1 podwyżki (lub obniżki) alimentów dokonuje się OD MIESIĄCA, w którym nastąpiła zmiana a nie od dnia.
Poza tym koleżanka kierowała się samym wyrokiem a wg mojej interpretacji ustawy powinniśmy czekać na zawiadomienie od komornika o zmianie wysokości alimentów i na tym się opierać - czy tak?
Pomóżcie.
~Annaa

Napisano: 19 mar 2014, 16:05

wyrównania dokonujesz za okres o którym piszesz, nie możesz zobowiązać dłużnika, żeby więcej zwrócił, niż ma zasądzone
~wika

Napisano: 19 mar 2014, 16:06

Pytanie pozostaje bez względu na zaswiadczenie od komornika. Moim zdaniem od dnia podwyższenia. Po pierwsze ta kwota rzutuje na zwrot dlużnika a po drugie czy w ustawie okreslono, ze jest to świadczenie niepodzielne.
~OPS

Napisano: 19 mar 2014, 16:07

Ale mi nie chodzi o zobowiązanie dłużnika, żeby więcej zwrócił.

Chodzi o to, że sąd podwyższa alimenty o kwotę 100 zł (z 300 na 400) od dnia 8.11.
I teraz koleżanka zrobiła zmianę decyzji i od dnia 1.11 do 30.11 podwyższyła świadczenie o 76,70 zł (wierzycielka dostała 376,70) a dopiero od grudnia w kwocie wyższej o 100 zł, czyli 400 zł.
Wg mnie ustawa wyraźnie mówi, że świadczenie z FA nie jest podzielne, bo nie ma mowy w ustawie o przyznaniu wysokości od dnia ale od miesiąca, czyli w pełnej wysokości. To przecież nie jest dodatek z tyt. urlopu wychowawczego....
~Annaa

Napisano: 19 mar 2014, 16:08

od dnia wyrównujesz, który wskazał sąd na orzeczeniu
~wika

Napisano: 19 mar 2014, 16:09

ogólnie świadczenie z funduszu jest niepodzielne ale jeżeli chodzi o podwyższenie to dokonuje sie od dokładnej daty kiedy zostało podwyższone. Koleżanka dobrze zrobiła. Ja tez tak robie.
~Hania

Napisano: 19 mar 2014, 16:09

Dajcie mi art. w ustawie, który mówi, że od dnia.

Ja opieram się na art. 29 ust. 1, gdzie jest mowa o dokonywaniu zmian OD MIESIĄCA - nie ma mowy o dniu.
~Annaa

Napisano: 19 mar 2014, 16:14

Ok, art. 29 ust. 4 mówi o dniu.
~Annaa

wejdz sobie na strone MPiPS i w komunikatach w sprawie zmiany wysokości świadczen masz opisane Aniu. Ja wydając decyzjie o podwyższeniu alimentów drukowałam sobie ten komunikat i w akta wpinałam.
~Hania

Co do zasady świadczenie jest niepodzielne ale ..z wyjątkiem sytuacji dotyczącej podwyższenia alimentów, gdzie wyrównujesz od DNIA
. Podstawa art.29 ust 4\" w przypadku podniesienia wysokości zasądzonych alimentów dokonuje sie wyrównania za okres o którym mowa w ust2\" ,a ust 2 mówi o DNIU. Tyle w temacie.
~behemot

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x