Swiadczenie jest podzielne? Stali bywalcy. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 19 mar 2014, 16:15

Komunikaty MPiPS w przeciwieństwie do Ustawy-nie są źródłem prawa.
~behemot

Napisano: 19 mar 2014, 16:20

behemot dzięki, ale np. w innej sytuacji podwyższenie jest od dnia 3-go danego miesiąca i tutaj koleżanka przydziela pełną różnicę, bez podziału na dni. Zgłupiałam już, co jest poprawne.
~Annaa

Napisano: 19 mar 2014, 16:21

A co robicie w razie obniżenia alimentów albo śmierci uprawnionego na poczatku miesiaca,. Czy nadal do końca miesiąca wypłacacie kwote ustalona wczesniej?
~OPS

Napisano: 19 mar 2014, 16:23

A co robicie w razie obniżenia alimentów albo śmierci uprawnionego na poczatku miesiaca,. Czy nadal do końca miesiąca wypłacacie kwote ustalona wczesniej?
~OPS

Napisano: 19 mar 2014, 16:24

bohemot ja uważam ze to co ministerswo ogłasza to jest raczej jest zgodne z prawda, raczej!!!
~Hania

Napisano: 19 mar 2014, 16:34

Wiecie co, mnie to gryzie bo tak naprawdę ust. 1 zaprzecza ust. 2 i 4.
Dlaczego?
Dlatego, że wyrównanie alimentów JEST świadczeniem a świadczenie nie jest podzielne, to jest takie masło maślane.
Dzwoniłam do innych ops i jedni robią tak, drudzy inaczej. Najgorzej, gdy jedna osoba robi raz tak, raz tak.
~Annaa

Napisano: 19 mar 2014, 16:41

Może ktoś poda dokładnie, w którym przepisie ustawy napisano wyrażnie, że świadczenia z funduszu są niepodzielne.
~OPS

Napisano: 19 mar 2014, 16:48

świadczenie z FA jest niepodzielne - przyznajemy je na okresy miesięczne, nie ma przepisu, który pozwala nam przyznać na poszczególne dni.
W przypadku gdy alimenty są podwyższone od np. 12 danego miesiąca to nie oznacza, że mamy coś dzielić. Mamy tylko ustalić prawidłową wysokość alimentów za dany miesiąc.
~Elmer

Napisano: 19 mar 2014, 16:52

Elmer wyjołes mi to z ust;-) Annaa masz wystarczająco wytłumaczone jak posepoujemy w takiej sytuacji wiec wątpliwości nie ma.
~Hania

Napisano: 19 mar 2014, 16:55

Do Elmera.Dobrze, zgadzam sie z tą wypowiedziaą. A co gdy uprawniony umrze na początku miesiąca ? Wygaszenie decyzji na podstawie art. 162 par.1 pkt 1 kpa? Dlaczego dłużnik miałby zwrócić za cały miesiąc , skoro jego obowiązek alimentacyjny wygasł np. 2 dnia miesiąca?
~OPS

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x