Witam
Rozwiejcie albo i nie moje wątpliwości dotyczące wypłacania świadczeń na utrzymanie dziecka rodzinie zastępczej, która korzysta z czasowego niesprawowania opieki - art. 69 ustawy piecza
U nas jak rodzina zastępcza idzie na wspomniany wyżej "urlop" to oczywiście dziecko trafia wtedy do rodziny pomocowej, która dostaje za ten czas świadczenie na to dziecko - 87. ust. 5 ustawy.
Rodzina zastępcza, która jest na urlopie otrzymuje wynagrodzenie ale co z tym świadczeniem na dziecko bo w ustawie nie widzę wprost podstawy prawnej do wstrzymania wypłaty świadczeń.
świadczenie na dzieci a "urlop" rodziny zastępczej
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Piecza zastępcza
- Kontakt:
Re: świadczenie na dzieci a "urlop" rodziny zastępczej
Art 87 ust 4. W przypadku gdy świadczenia oraz dodatki, o których mowa w art. 80 ust. 1 i 1a oraz art. 81, przysługują rodzinie zastępczej lub prowadzącemu rodzinny dom dziecka za niepełny miesiąc kalendarzowy, świadczenia oraz dodatki wypłaca się w wysokości proporcjonalnej do liczby dni pobytu dziecka w danym miesiącu kalendarzowym.TOMASZ18 pisze:Witam
Rozwiejcie albo i nie moje wątpliwości dotyczące wypłacania świadczeń na utrzymanie dziecka rodzinie zastępczej, która korzysta z czasowego niesprawowania opieki - art. 69 ustawy piecza
U nas jak rodzina zastępcza idzie na wspomniany wyżej "urlop" to oczywiście dziecko trafia wtedy do rodziny pomocowej, która dostaje za ten czas świadczenie na to dziecko - 87. ust. 5 ustawy.
Rodzina zastępcza, która jest na urlopie otrzymuje wynagrodzenie ale co z tym świadczeniem na dziecko bo w ustawie nie widzę wprost podstawy prawnej do wstrzymania wypłaty świadczeń.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tylko czy można tak szeroko interpretować ten 87 ust. 4, że rodzinie zastępczej nie przysługuje świadczenie ?
i jeszcze jedna kwestia, rozumiem że mam nie "ruszać" decyzji przyznającej tej rodzinie świadczenia ?
i jeszcze jedna kwestia, rozumiem że mam nie "ruszać" decyzji przyznającej tej rodzinie świadczenia ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Piecza zastępcza
- Kontakt:
Aby było po Bożemu i zgodnie z KPA, decyzję przyznającą rodzinie zastępczej świadczenie na okres urlopu powinno się zawiesić na podstawie powyższego artykułu w związku z nieprzebywaniem w niej dzieci z powodu czasowego niesprawowania opieki, a po powrocie dzieci do rodziny świadczenie powinno być odwieszone od dnia powrotu dzieci. Jeśli do świadczeń używacie programu POMOST, trzeba wydać dwie decyzje- zawieszającą i odwieszającą (system nie pozawala ogarnąć tego jedną decyzją) no i trzecia decyzja dla rodziny pomocowej.TOMASZ18 pisze: 20 maja 2022, 11:00 rozumiem że mam nie "ruszać" decyzji przyznającej tej rodzinie świadczenia ?
Oprócz świadczenie na dzieci a "urlop" rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Do kiedy świadczenie?
urlopowanie a wypłata świadczenia
Zapytanie - przerwa na wypoczynek art. 69
OCENA KONCOWA PROCESU USAMODZIELNIENIA
Opiekun tymczasowy/rodzina zastępcza
Wnioski o świadczenia w imieniu starosty opiekun tymczasowy
pomoc na zagospodarowanie
ewidencja małoletnich
Decyzja przyznająca dodatek wychowawczy
Dodatek wychowawczy na rzecz opiekuna tymczasowego
OPIEKUN TYMCZASOWY
rodzina zastępcza na Ukrainie - opiekun tymczasowy w Polsce
Zapotrzebowanie na środki z budżetu państwa na wypłatę 500+ (CAS))
Ewidencja małoletnich... konfikt zbrojny
naliczanie odsetek ustawowych
Nowości dla PCPRów ...