świadczenie pielęgnacyjne a emerytura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 maja 2022, 9:47

Jak postępujecie w przypadku, gdy o świadczenie pielęgnacyjne ubiega się osoba, która ma ustalone prawo do emerytury i oświadcza, że chce z niej zrezygnować na rzecz świadczenia?
Miałam już taką sprawę i dałam odmowe SKO kazało przyznać po zawieszzeniu prawa do emerytury. Teraz kolejny taki wniosek i zastanawiam się , czy od razu nie wysłać wezwania o zawieszeniu emeryty i potem przyznać skoro mam już stanowisko swojego SKO.
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2022, 10:36

ryzykowne podejście
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 09 maja 2022, 10:37

79a z informacją o konieczności zawieszenia emerytury
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2022, 11:17

a jak przychodzi z wnioskiem i ma zawieszoną emeryturę to przyznajecie ? oczywiście po spełnieniu innych warunków
mam Panią, która złożyła o śp na męża, zawiesiła emeruturę - i tak będę dawać odmowę bo niepełnosprawność powstała późno
ale tak na przyszłość pytam ....
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 maja 2022, 9:26

jasiak pisze:
09 maja 2022, 11:17
a jak przychodzi z wnioskiem i ma zawieszoną emeryturę to przyznajecie ? oczywiście po spełnieniu innych warunków
mam Panią, która złożyła o śp na męża, zawiesiła emeruturę - i tak będę dawać odmowę bo niepełnosprawność powstała późno
Ustawa o świadczeniach w negatywnych przesłankach do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego wymienia m.in. posiadanie prawa do emerytury. Przyznanie w takiej sytuacji jest naruszeniem prawa materialnego, SKO jeżeli uznaje, że przysługuje niech przyzna. Każda decyzja SKO dotyczy innego stanu prawnego i faktycznego, więc nie należy tu ryzykować. Proszę mieć również na uwadze, że SKO potrafi wydać dwa różne orzeczenia w podobnych postępowaniach.
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 10 maja 2022, 9:41

urzędnik20 pisze:
10 maja 2022, 9:26
jasiak pisze:
09 maja 2022, 11:17
Ustawa o świadczeniach w negatywnych przesłankach do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego wymienia m.in. posiadanie prawa do emerytury. Przyznanie w takiej sytuacji jest naruszeniem prawa materialnego, SKO jeżeli uznaje, że przysługuje niech przyzna. Każda decyzja SKO dotyczy innego stanu prawnego i faktycznego, więc nie należy tu ryzykować. Proszę mieć również na uwadze, że SKO potrafi wydać dwa różne orzeczenia w podobnych postępowaniach.
też tak właśnie myślałam, że prawo do emerytury to prawo do emerytury, ewentualne zawieszenie to już niech sko rozstrzyga czy przyznać
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem