świadczenie pielęgnacyjne a zawieszona działalność - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 29 sty 2016, 11:14

tata z zawieszoną DG pisze:
olga 271 pisze:
tata z zawieszoną DG pisze:Errata :)

12.2015 MOPS: Odmowa: Zawieszenie nie jest rezygnacją
i tak jest zgodnie z ustawą

Z ktorą ustawą? :lol:

Czyli SKO i sądy się mylą??
hmm raczej interpretują niektóre sprawy jak im wygodnie
olga271

Napisano: 29 sty 2016, 11:21

Czyli można wysnuć wniosek, że odmawia się ŚP zawieszającym DG z premedytacją bo a nuż widelec sobie odpuści.
Zawieszenie ma skutek czasowy...
Też miałem taką formułkę w uzasadnieniu. Ale to jest naciągane. Po zamknięciu DG w każdej chwili można otworzyć nową, tak jak po upływie okresu zawieszenia moge równie dobrze zamknąć Tak jak po zwolnieniu z etatu w każdej chwili można ponownie podjąć pracę. Po za tym takie zdanie "rezygnacja z zatrudnienia w celu sprawowania opieki ma mieć skutek trwały" nie ma uzasadnienia w ustawie.
Czy pogorszenie sie stanu zdrowia z rokowaniem na poprawę i możliwość ponownego podjecia pracy wyklucza prawo do ŚP?? nonsens!!
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 11:31

olga271 pisze:
tata z zawieszoną DG pisze:
Z ktorą ustawą? :lol:

Czyli SKO i sądy się mylą??
hmm raczej interpretują niektóre sprawy jak im wygodnie
Ale jak na logikę można inaczej interpretować zawieszenie?
Zawieszający faktycznie nie pracuje. Co więcej, nie może pracować!!
Nie opłaca zus, nie ma ubezpieczenia z tytułu DG.

No zrezygnował czy nie z pracy?
A w waszej ustawie nie ma słowa, o zamknięciu DG, ani nawet o rozwiązaniu umowy o pracę. Tylko o rezygnacji z zatrudnienia. Nawet urlop bezpłatny jest rezygnacją. Nie znajdziecie słowa, że stosunek pracy musi być rozwiązany. Można zrezygnować z pracy bez rozwiązywania stosunku!!! To też potwierdziły WSA.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 11:41

Może nie chodzi o premedytację ale (przy naszym idiotycznym i nieprecyzyjnym prawie) o pewność i poprawność postępowania. Nie posądzaj od razu wszystkich o zła wolę---- chcesz to wierz lub nie ale wielokrotnie podpowiadamy furtki i sposoby jak radzić sobie z gmatwaniną przepisów . Nie raz, nie dwa namawiałam do odwołań i walki o swoje prawa.

Przy gołym zapisie w ustawie-REZYGNACJA Z ZATRUDNIENIA- no sorry , ale można mieć wątpliwości.Ustawodawca powinien doprecyzować co oznacza taki zapis i jakich sytuacji zawodowych dotyczy. Jeżeli uznamy że zawieszenie jest rezygnacją z zatrudnienia, to adekwatnie -urlop bezpłatny w pracy też?????

Z całym szacunkiem i współczuciem dla Twojej rodziny z powodu choroby----nie wymagaj od szarego urzędnika aby pracując często za najniższą krajową brał na swoje barki odpowiedzialność za przyznanie świadczenia którego wysokość niewiele różni się od jego wynagrodzenia. Wpadnie na kontrolę jakiś nawiedzony z NIK . czy innego ch..... i co???? stwierdzi bład pracownika i doprowadzi aby to urzędnik zwracał kasę???? A co w przypadku 5 czy 10 takich osób jak TY??????

SORKI ale mamy chore prawo w tym kraju........
....

Napisano: 29 sty 2016, 11:47

wyroki sądów są za tym by tak to traktować, ale orzecznictwo nie jest chyba jednolite w tym zakresie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F95D2596AF
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 11:55

Jeszcze jedno:
.... pisze: rezygnacja z zatrudnienia w celu sprawowania opieki ma mieć skutek trwały (
Ta zasada też z czapki wzięta. Żadnej podstawy prawnej.
A logicznie.... Mój przykład:
Córką w ogromnym stopniu zajmowała się babcia. Odbierała ze szkoły, chodziła na rehabilitacje, zajmowała się nią podczas częstych chorób. Ale z wiekiem przestawała dawać radę. Więc przejąłem całkowicie opiekę i odmowa, bo data orzeczenia córki jest dużo wcześniejsza niż moja rezygnacja.
Druga sprawa. "Skutek trwały" na jakiej podstawie? Jeśli stan zdrowia córki sie poprawi, albo dostanę propozycję dobrej pracy, dzięki której mógłbym zatrudnić opiekunkę i coś by zostało to nie powinienem podjąć pracy? Mopsy powinny się cieszyć jeśli nie będzie "skutku trwałego".

Prawnik, którego sie radziłem, z uśmiechem czytał uzasadnienia decyzji. Odwołania piszę na razie sam(chwała internetowi) Ale jak w końcu Mops przestanie grac w ping- ponga z SKO znajdując jakiś powód, który SKO podtrzyma to według prawnika w sądzie będzie rutynowa sprawa. Tylko muszę wykorzystać wszystkie środki odwoławcze a wygląda na to, że może to jeszcze potrwać.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 12:06

spotkałam sie z interpretacją, że zawieszenie działalności i urlop bezpłatny jest zaprzestanie wykonywania pracy a nie rezygnacja z zatrudnienia.
~o~

Napisano: 29 sty 2016, 12:09

Nie mieszaj pojęć--- skutek trwały to nie to samo co dożywotni zakaz pracy

Umowa o pracę na czas nieokreślony to nie to samo co dożywotni nakaz pracy
....

Napisano: 29 sty 2016, 12:13

.... pisze:Może nie chodzi o premedytację .....
Oczywiście nie wrzucam wszystkich do tego samego wora, bo generalnie w mops spotkałem się z miłą obsługą i chęcią pomocy, ale jak po pierwszym odwołaniu na moją korzyść dostaję wezwanie o doniesienie orzeczenia pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia, kiedy poprzednie orzeczenie w momencie składania wniosku było jeszcze ważne pół roku... To już jest kombinacja jakaś bezprawna. Albo jak na żywca w drugiej odmowie podważając decyzje SKO....
Albo nie ma związku przyczynowo skutkowego między rezygnacją z pracy a opieką bo daty się nie zgadzają, bo babcia nam pomagała. Kogoś w moim mops ubodły decyzje SKO i mój upór.
.... pisze:..... nie wymagaj od szarego urzędnika aby pracując często za najniższą krajową brał na swoje barki odpowiedzialność za przyznanie świadczenia którego wysokość niewiele różni się od jego wynagrodzenia.
Ja to doskonale rozumiem. Wasza praca jest niewdzięczna, ale ja o swoje będę walczył, a po zakonczeniu postępowania złożę skargę na MOPS do Rady miasta.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 12:15

.... pisze:Nie mieszaj pojęć--- skutek trwały to nie to samo co dożywotni zakaz pracy

Umowa o pracę na czas nieokreślony to nie to samo co dożywotni nakaz pracy
To wyjaśnij jaki to jest skutek trwały?
I chciałbym znać podstawę prawną wymagania "skutku trwałego" do ŚP
tata z zawieszoną DG

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x