Swiadczenie pielegnacyjne do kiedy przyznac? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 08 maja 2015, 23:14

Pani od kilku lat sprawuje opiekę nad niepełnosprawna sióstr od urodzenia. Miala prawo do świadczenia pielegnacyjnego potem zmieniły się przepisy zabrano jej świadczenie potem przywrócono jej prawo do z do. Ojciec podopiecznej nie żyje matka podopiecznej po walce w sadzie uzyskała znaczny stopień niepełnosprawni SC wiec moja benificjetka ma pod opieka dwie osoby niepełnosprawne w stopniu znacznym. Pani zrezygnowała z zdoi złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne bo jest to dla niej kozystniesze. Spełnia wszystkie przesłanki. Teraz moje pytanie siostra benificjetki ma stopień znaczny na stale od urodzenia wiec wedle ustawy muszę przyznać świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo! Ale co w przypadku gdy matka ruwniez niepełnosprawna w stopniu znacznym dostała orzeczenie na 3 lata, mam przyznać sp na 3 lata a puzniej znów od nowa będą musiały przechodzić cala procedurę, ojciec podopiecznej nie żyje wiec co do tego sytuacja jest klarowna! Pomozcie kochani nie wiem co robić, nigdy nie byłem w takiej sytuacji! :(
elmo 1970

Napisano: 09 maja 2015, 21:32

Może ktoś mi odpowie? Proszę slicznie. :(
elmo 1970

Napisano: 10 maja 2015, 9:54

Blagam niech się ktoś wypowie!
elmo 1970

Napisano: 10 maja 2015, 11:33

Tak jak kończy sie orzeczenie matki, czyli na 3 lata.
m&m

Napisano: 10 maja 2015, 18:15

Ale w ustawie napisane jest ze świadczenie pielęgnacyjne przyznaje się na długość ważności orzeczenia czyli w tym przypadku na bezterminowo! Jakie jest wasze zdanie? Dobrze myślę?
elmo 1970

Napisano: 10 maja 2015, 19:20

Ale jak na razie nie spełnia warunków, żeby to śp mogła otrzymac bezterminowo.
Matce skonczy się orzeczenia i albo będzie miała dalej albo nie.
m&m

Napisano: 10 maja 2015, 19:25

Nie rozumiem w ustawi napisane jest że świadczenie pielęgnacyjne przyznaje się na długość ważności orzeczenia osoby niepełnosprawnej czyli w tym wypadku bezterminowo. wiadomo że stan zdrowia będzie za trzy lata znów weryfikowany i znów zostanie przyznany znaczny stopień niepełnosprawności - to czysta formalność!!!!!!!!!!Proszę o inne opinie błagam :(
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 3:40

Wypowie się ktoś jeszcze blagam!!!! :)
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 3:44

KB , elmer,Kronos blagam o wypowiedź!
elmo 1970

Napisano: 11 maja 2015, 9:14

a ja w ogole nie rozumiem kto tam kim sie opiekuje i kto ma te orzeczenia
to ja

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU