Witam,
bardzo proszę o pomoc. Wnioskodawca zawiesza emeryture aby brać świadczenie pielęgnacyjne i zastanawiam się czy musze ja ubezpieczać - składki społeczne czy nie?
Dziekuje
my opłacamy składkę społeczną na podstawie art. 6 ust. 2a ustawy ubezpieczeń społecznych tj. przez okres niezbędny do uzyskania odpowiednio 20-letniego przez kobietę lub 25-letniego przez mężczyznę okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego).
Teraz będę miała też taką sytuację, czekam na decyzję z SKO. Musisz ustalić ile lat składkowych ma wnioskodawca. Jeśli ma wymagane lata już opłacone to nie płacisz składki społecznej. Jak masz wątpliwości to wystąp do ZUSU z pismem.
Ja wystąpiłam z pismem do ZUS. W odpowiedzi otrzymałam informację,ile osoba ma lat składkowych i nieskładkowych - ogólnie poniżej 25 (mężczyzna). W dalszej części pisma ZUS pisze, że "nie ma potrzeby ustalania okresu niezbędnego do uzyskania okresu niezbędnego do uzyskania okresu ubezpieczenia, o którym mowa w ustawie systemowej". Fakt posiadania emerytury przez ubezpieczonego uniemożliwia wskazanie tego okresu". I I co z tym fantem zrobić?