Miałam wczoraj taką samą sytuację, konsultowałam z kolegą no i według ustawy o ile dobrze interpretuje to "Art. 24. 1. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy,
z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14, art. 15, art. 15a, art. 15b,
art. 16, art. 17 i art. 17c. 2.6) Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca,
w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca
okresu zasiłkowego."
Jeśli chodzi o świadczenie pielęgnacyjne to na pewno muszę przyznać od dnia złożenia wniosku na komisje. Tylko czemu system daje od 1.12.2025 r. Ja bym chyba dała od 10.12 czyli dnia złożenia wniosku na komisje.
Art. 24 ust. 2a: Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
Jeśli wniosek na komisję złożono w grudniu 2025, orzeczenie wydano w styczniu 2026, a klient złożył wniosek w ops w ciągu 3 miesięcy od wydania orzeczenia - to ja bym przyznawała świadczenie od 1 grudnia 2025
2a. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia
o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony
wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności,
prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie
niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
Pamiętaj jeszcze, że w grudniu była inna kwota świadczenia, a od stycznia też jest inna.