Matka złożyła wniosek o niepełnosprawność w 2021r
Proces odwoławczy zakończył się w kwietniu - wyrok sądu
od 2022.09.01 - 2023.06.30 pracowała.
W lipcu złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne?
Od kiedy przyznać ???
Świadczenie pielęgnacyjne -POMOCY
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA,SR
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Świadczenie pielęgnacyjne -POMOCY
Nie wiem co jest w orzeczeniu ale trzeba przeanalizować okres od daty złożenia wniosku na komisję. Na pewno wyłączyć okres zatrudnienia.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
my w takich sytuacjach od lipca 23.
Skoro w międzyczasie podejmowała zatrudnienie to nie było w tym czasie rezygnacji z aktywności zawodowej.
Skoro w międzyczasie podejmowała zatrudnienie to nie było w tym czasie rezygnacji z aktywności zawodowej.
-
- VIP
- Kontakt:
Jak napisze oświadczenie , że była zmuszona do podjęcia pracy aby mieć pieniądze na jedzenie, leki i opłaty bo przez przedłużające się postępowaniem została pozbawiona środków na utrzymanie rodziny to niestety ale nie wygracie.
Przerabiałam podobny temat przed sądem....kobieta najpierw zawiesiła emeryturę a potem odwiesiła aby mieć za co żyć i sąd uwzględnił to , że była zmuszona sytuacją do pobierania emerytury a za ten czas kazali nam wypłacić różnicę pomiędzy św. piel. a emeryturą.
Przerabiałam podobny temat przed sądem....kobieta najpierw zawiesiła emeryturę a potem odwiesiła aby mieć za co żyć i sąd uwzględnił to , że była zmuszona sytuacją do pobierania emerytury a za ten czas kazali nam wypłacić różnicę pomiędzy św. piel. a emeryturą.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
2 razy wygraliśmy, co prawda tylko w kolegium, dalej nie poszło
z emerytem to inna bajka, aktywny zawodowo nie jest i zawsze zostaje to nieszczęsne dopłacanie....
z emerytem to inna bajka, aktywny zawodowo nie jest i zawsze zostaje to nieszczęsne dopłacanie....
-
- VIP
- Kontakt:
Tak czy inaczej to masz rację - bezpieczniej jest przyznać od lipca 23... i ewentualnie jak się odwoła to ciąg dalszy nastąpi...
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
A co niby ma piernik do wiatraka ?~o~ pisze: 25 lip 2023, 13:48 Nie wiem co jest w orzeczeniu ale trzeba przeanalizować okres od daty złożenia wniosku na komisję. Na pewno wyłączyć okres zatrudnienia.
Pracowała wiele miesięcy, więc nie sprawowała opieki nad osobą wymagającą opieki.
Po co jej ŚP ?
Na piękne oczy ?
Tylko za to, że wśród jej bliskich jest osoba wymagająca opieki legitymująca się odpowiednim orzeczeniem.
Jaki jest związek przyczynowo-skutkowy między rezygnacją lub niepodejmowaniem pracy a sprawowaną opieką, skoro w międzyczasie oczekując na wydanie nowego orzeczenia, przez wiele miesięcy, wnioskodawca pozwala sobie "opuścić" chorego.
Brak ciągłości określonych zdarzeń, więc sugerowanie wyłączenia okresu świadomego zatrudnienia/pójścia do pracy i wypłaty świadczenia m.in. za okres od złożenia wniosku do Zespołu Orzeczniczego do podjęcia zatrudnienia jest jakąś abstrakcją.
Czy w każdej sprawie tak szeroko wykładasz przepisy na podstawie których przyznajesz prawo do świadczeń ?
-----------
Krzysztof
Krzysztof

Oprócz Świadczenie pielęgnacyjne -POMOCY - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Mąż uzyskuje dochód w zakładzie karnym
Becikowe
opiekun prawny
miejsce zamieszkania opiekuna prawnego a wniosek o śr. j.z. oraz ś.rodzicielskie
uzysk z emerytury pomóżcie
podwyższone śp styczeń 2024
Pomocy drugie zaświadczenie dla tej samej osoby
od kiedy przyznac po utracie
Metryki spraw - jak robicie??
ZUS
sko stwierdza nieważność swojej decyzji w części
orzeczenie z KRUS
Czy płacimy zasiłek pielęgnacyjny dla osoby przebywającej w ZOL?
Opiekun prawny - becikowe i rodzinne
DECYZJA UMORZENIE NIENALEZNIE POBRANYCH SWIADCZEN
przedłużenie COVID i nowe orzeczenie - brak NP? Dobrze myślę?