Świadczenie pielęgnacyjne z przedłużenia-i co dalej?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP
- Kontakt:
Świadczenie pielęgnacyjne z przedłużenia-i co dalej?
Podpowiedzcie mi bo zgłupiałam już zupełnie, jak mam ugryźć tą sytuację. Kobitka na na córkę śp i zp z przedłużki do 31 marca 2025. 5 marca miała komisję i jak ją dziś sprawdziłam to pkt 8 ma na- nie wymaga. Orzeczenia jeszcze nie dostała bo u nas poczta szwankuje i na jakikolwiek list czeka się miesiąc. I tak zp i śp za marzec jej płacę ale co dalej? Orzeczenie stanie się prawomocne najprawdopodobniej dopiero w kwietniu 2025 a kobieta na pewno odwoła się do Wojewódzkiego Zespołu.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Świadczenie pielęgnacyjne z przedłużenia-i co dalej?
No to za marzec robisz wypłatę a od kwietnia nic nie wypłacisz dopóki nie złoży wniosków z ostatecznym orzeczeniem.
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Szarak proszę odpowiedz mi kiedy orzeczenie jest ostateczne? Jeśli dostanie co chce orzeczenie się uprawomocni to jest ostateczne... A jeśli powiat nie da, wojewódzki nie da to kiedy jest ostateczne?Szarak pisze: 21 mar 2025, 7:49 No to za marzec robisz wypłatę a od kwietnia nic nie wypłacisz dopóki nie złoży wniosków z ostatecznym orzeczeniem.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
ostateczne - jak się nie odwoła od powiatówki to po 14 dniach od doręczenia, jak się odwoła do wojewódzkiego to z datą orzeczenia zespołu wojewódzkiego
prawomocne - 30 dni po doręczeniu orzeczenia zespołu wojewódzkiego a jeśli się odwoła do sądu to jak się wyrok uprawomocni
nast interesuje ostateczność
prawomocne - 30 dni po doręczeniu orzeczenia zespołu wojewódzkiego a jeśli się odwoła do sądu to jak się wyrok uprawomocni
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
A jeśli odwoła się również od wojewódzkiego to ostateczne jest z data wojewódzkiego? Dobrze rozumiem? Przepraszam może trywialne pytania, ale akurat z tym często się gubię, a teraz ta ostateczność jest dla nas ważna.Tom. pisze: 21 mar 2025, 8:42 ostateczne - jak się nie odwoła od powiatówki to po 14 dniach od doręczenia, jak się odwoła do wojewódzkiego to z datą orzeczenia zespołu wojewódzkiego
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
tak, dobrze, art. 16 kpa 
ostateczne jak się kończy administracyjne załatwianie sprawy, sądy, czy powszechne, czy administracyjne to już nie administracja a sądownictwo
Co do zasady decyzja organu II instancji kończy tryb administracyjny.

ostateczne jak się kończy administracyjne załatwianie sprawy, sądy, czy powszechne, czy administracyjne to już nie administracja a sądownictwo
Co do zasady decyzja organu II instancji kończy tryb administracyjny.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Do tego co napisał @Tom mogę tylko dodać, że zawsze dobrze mieć w aktach pismo od organu (PZON, WZON) z informacją kiedy ich orzeczenie stało się ostateczne. Tego nikt nie podważy i będziesz miała pewność, że odwołanie do Sądu nie ma już znaczenia.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Jeszcze raz https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E5CB566174
Należy także zauważyć, że na podstawie art. 16 §1 k.p.a. decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Tak więc decyzja organu II instancji – Wojewódzkiego Zespołu do Spraw orzekania o Niepełnosprawności z dnia 20 stycznia 2021r. - jest ostateczna z momentem jest wydania.
Jak strona wygra w Sądzie i nie zawali terminu złożenia wniosku w przeciągu 3 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku, to zrobisz jej wyrównanie. Jest inna interpretacja przepisów ale nie spotkałem aby ktoś ją zastosował.
Należy także zauważyć, że na podstawie art. 16 §1 k.p.a. decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Tak więc decyzja organu II instancji – Wojewódzkiego Zespołu do Spraw orzekania o Niepełnosprawności z dnia 20 stycznia 2021r. - jest ostateczna z momentem jest wydania.
Jak strona wygra w Sądzie i nie zawali terminu złożenia wniosku w przeciągu 3 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku, to zrobisz jej wyrównanie. Jest inna interpretacja przepisów ale nie spotkałem aby ktoś ją zastosował.
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
tak jest, tylko czasem nieogary straszne w niektórych orzecznictwach 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+, SR, FA
- Kontakt:
Mam podobny przypadek kobieta też nie dostała na komisji w marcu pkt. 8 na wymaga dla dziecka. Do marca miała całe rodzinne (dochód 759,00 zł na osobę), będzie się odwoływać od orzeczenia czyli rozumiem że od kwietnia ma jej zrobić zł za zł a jak już przyniesie ostateczne orzeczenie to wtedy wyrównać?
Oprócz Świadczenie pielęgnacyjne z przedłużenia-i co dalej? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
odwołanie od orzeczenia
tekst jednolity dla ukr
Kto pomoże???
wniosek o przywrócenie terminu
co zrobić?-skł. ŚP
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
zgon osoby wymagającej opieki.
świadczenie rodzicielskie - pyt.
ryczał i uzysk w roku bazowym
wzór odmowy o umorzenie
świadczenie pielęgnacyjne na mamę, na czas ważności orzeczenia ojca
Decyzja SKO, a nowy wniosek o dodatek do zasiłku rodzinnego.
Świadczenie pielęgnacyjne - wypłata
uchylenie decyzji
ŚP na nowych zasadach a składka społeczna
Nowy wyrok TK o MOPS. Osoby niepełnosprawne świadczenia pielęgnacyjnego nie wyłudzały.