Ja wypowiedziałem się w troszkę innej kwestii , co do matek które miały już założoną działalność przed porodem. W tym przypadku jeśli ona oświadcza że nie koliduje i rodzice zajmują się działalnością to OPS-RIA ma rację, przysługuje. Można sprawdzić dla pewności gdzie jest prowadzona działalność przez CEIDG a prawdopodobnie wyjdzie że w miejscu zamieszkania.
ja mam jeszcze taką sytuację: matka pobiera rodzicielski. Minęło już 14 tygodni, więc ona chce zrezygnować a resztę świadczenia pobierze ojciec. Ojciec dziecka prowadzi działalność gospodarczą, którą zawiesił tydzień temu. Nie jest to zawieszenie w związku z opieką nad dzieckiem. Czy przysługuje ŚRD?
Jeżeli matka skróciła okres pobierania św. rodzicielskiego do 14 tyg ojciec mógłby pobierac św. rodzicielskie gdyby nie miał dz. gosp. a tak to niech ubiega sie w ZUS o swoje świadczenia
mam wątpliwość w sprawie przyznania, bo byłam na szkoleniu z paniami z wydziału (podkarpackie) i powiedziała mi , że śrd nie przysługuje jeśli działalność jest zawieszona. Musi być wyrejestrowana. A mamy mieć kontrolę w tym roku, stąd mój ból
nie ma na to podstawy prawnej. Więc panie się mylą. Działania w oparciu o ustawę.
Nigdzie nie ma że działalność wyklucza pobieranie. Chodzi tu o art 17c ust. pkt 3) osoba ubiegająca się o świadczenie rodzicielskie lub osoba pobierająca
świadczenie rodzicielskie nie sprawuje lub zaprzestała sprawowania osobistej
opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem
innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;
musi być spełnienie nie sprawuje lub zaprzestała a nie ,że ma działalność.