świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?
Witam, powiedzcie proszę jak robicie? dziś asystent rodziny zgłosił mi że świadczeniobiorca z fa, sr od kilku dni przebywa w areszcie /zakładzie karnym na 2 mce( jeszcze dokładnie nie znam szczegółów bo pracownik dopiero idzie na wywiad, ale w przyszlym tyg mamy wypłaty i moje pytanie jest następujące czy od razu uchylać?żeby nie miała np? czy najpierw jej zawiesić i wtedy wszcząć postępowanie etc?
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?
Przed uchyleniem z urzędu zawsze jest wszczęcie postępowania.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
Jeśli dzieci nie są umieszczone postanowieniem w rodzinie zastępczej lub nie mają ustanowionego opiekuna prawnego i świadczeniobiorca nadal jest ich opiekunem prawnym to niestety nie ma podstaw do uchylenia.
Miałam taką sytuację, uchyliłam, nie przemyślałam tego. świadczeniobiorca się odwołał i kolegium to uwaliło. Dzieci nie były umieszczone u opiekuna prawnego, miały tylko ustalone miejsce pobytu a świadczeniobiorca nadal był ich opiekunem prawnym, będąc w ZK nadal miał prawo do świadczeń. Chore, ale prawdziwe.
Miałam taką sytuację, uchyliłam, nie przemyślałam tego. świadczeniobiorca się odwołał i kolegium to uwaliło. Dzieci nie były umieszczone u opiekuna prawnego, miały tylko ustalone miejsce pobytu a świadczeniobiorca nadal był ich opiekunem prawnym, będąc w ZK nadal miał prawo do świadczeń. Chore, ale prawdziwe.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
CHORE- dobrze powiedziane....kolegium nie zna definicji rodziny. Rodzina- rodzice..... i dzieci pozostające na utrzymaniu. Osoba przebywająca w ZK utrzymuje dzieci......
Oprócz świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
utrata/uzysk, pomocy w interpretacji art. 5 ust. 4c
Jaki dochód należy doliczyć ?
czy należy sie śawiadczenie rodicielskie?
uchylona decyzja ŚP co robić?
Zawarcie małżeństwa - Od kiedy uchylić świadczenia
Pan ma przyznany ZR i przebywa w zakładzie karnym
termin do wniesienia odwołania
Uchylenie decyzji - jakie artykuły
Świadczenie rodzicielskie - mętlik
Opiekun prawny, a zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu samotn
Świadczenie pielęgnacyjne na wnuczkę
zp orzeczenie o niepełnosprawności st. umiarkowany
źle wypłacany zasiłek pielęgnacyjny
świadczenie pielęgnacyjne a działalność gospodarcza
świadczenie rodzicielskie wyrówananie