świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?

Post autor: Agnes87 »

Witam, powiedzcie proszę jak robicie? dziś asystent rodziny zgłosił mi że świadczeniobiorca z fa, sr od kilku dni przebywa w areszcie /zakładzie karnym na 2 mce( jeszcze dokładnie nie znam szczegółów bo pracownik dopiero idzie na wywiad, ale w przyszlym tyg mamy wypłaty i moje pytanie jest następujące czy od razu uchylać?żeby nie miała np? czy najpierw jej zawiesić i wtedy wszcząć postępowanie etc?
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: świadczeniobiorca w areszcie- uchylać? zawieszac?

Post autor: Ulciak »

Przed uchyleniem z urzędu zawsze jest wszczęcie postępowania.
EBRSR
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: EBRSR »

Jeśli dzieci nie są umieszczone postanowieniem w rodzinie zastępczej lub nie mają ustanowionego opiekuna prawnego i świadczeniobiorca nadal jest ich opiekunem prawnym to niestety nie ma podstaw do uchylenia.
Miałam taką sytuację, uchyliłam, nie przemyślałam tego. świadczeniobiorca się odwołał i kolegium to uwaliło. Dzieci nie były umieszczone u opiekuna prawnego, miały tylko ustalone miejsce pobytu a świadczeniobiorca nadal był ich opiekunem prawnym, będąc w ZK nadal miał prawo do świadczeń. Chore, ale prawdziwe.
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

CHORE- dobrze powiedziane....kolegium nie zna definicji rodziny. Rodzina- rodzice..... i dzieci pozostające na utrzymaniu. Osoba przebywająca w ZK utrzymuje dzieci......
ODPOWIEDZ