Jakie kroki podjąć kiedy syn uchyla sie od odplatnosci za dps za matke. nie chce przeprowadzic wywiadu, nie odbiera zadnej korespondencji? Z góry dziekuję za pomoc! [email protected]
Należy wszcząć postępowanie z urzędu w sprawie zwrotu należności z tyt. ponoszonych przez Gminę wydatków za pobyt matki (kpa 61& 4 i art 10 kpa ) 7 dni może zapoznać się i wypowiedzieć co do zebranych dowodów jak się nie zgłosi wydać
decyzję o zwrocie należności po uprawomocnieniu jak się nie odwoła to tytuł wykonawczy - miałam taką sprawę syn odwołał się SKO uchyliło - należało dokładnie zbadać sytuację materialno-bytową i znowu wszczęliśmy postępowanie i nie odbierał pism i skończyło się decyzją od której się odwołał i SKO nam utrzymało w mocy.
Rita a próbowaliście ustalać sytuację tej osoby poprzez pisanie do zus, urzędu skarbowego itp. Czy od razu wszczęcie postępowania o którym piszesz. Proszę podziel się doświadczeniem, bo mamy podobną sytuację jak wyżej.
Mam podobny problem syn nie chce podpisać umowy zgodnie z art.103 ust.2 ustawy o pomocy społecznej a dochód rodziny w przeliczeniu na 1 osobę przekracza 300% kryterium określone w ustawie. Czy wystawić decyzję o zwrocie należności z tytułu ponoszonych wydatków czy wnosić sprawę do Sądu ( jak sprecyzowąć pozew)?
Potwierdzam - droga sądowa jest niedopuszczalna, przeszliśmy ten etap, SKO uchyliło naszą decyzję o ustaleniu odpłatności i umorzyło postępowanie w tej sprawie. Sąd odrzucił pozew. Jesteśmy w punkcie wyjścia. Wszczęte postępowanie, córka nie wyraziła zgody na przeprowadzenie aktualnego wywiadu. Czy wystąpić do urzędu skarbowego o ustalenie dochodu i wydać decyzję o odpłatności ? Co sądzicie?
Nie wydaje się w takim przypadku decyzji o odpłatności, tylko decyzje o zwrocie odpłatności za pobyt matki w dps za okres do tyłu, tylko trzeba udowodnić,że rodzina kwalifikuje się do odpłatności. Myśmy nie próbowali ustalać dochodu na podstawie zaświadczeń ściągniętych z us, ale ktoś tu pisał,że tak robił.I na tej podstawie wystawiali taką decyzję, jak przejdziecie ten etap to podzielcie się informacją jak wam poszło.
Mam podobny problem, syn uchyla sie od odpłatności, nie podpisał przeslanej umowy, czy ma ktoś wzór decyzji o zwrocie odpłatności lza pobyt matki w dps ,[email protected]