syndyk - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 04 cze 2024, 10:24

Mam prosbę, co zrobić z dalszym zadłużeniem i rosnącymi odsetkami, ponieważ syndyk kazał podać stan zadłużenia na dzień przed ogłoszeniem upadłości, tj luty 2024, dalej wypłacaliśmy jeszcze fundusz do końca marca, co z tą róznicą?
czy w systemie trzeba coś zrobić w związku z tym? i co z rosnącymi odsetkami w systemie

z góry bardzo dziękuję za odpowiedz
ope123
Stażysta
Od: 30 mar 2021, 20:28
Zajmuję się: DM.DE

Napisano: 28 sie 2025, 14:37

Podpinam się pod pytanie, czy ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 29 sie 2025, 9:56

na dzień przed ogłoszeniem upadłości podajesz stan należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami aby syndyk uznał je jako wierzytelności i dochodził ich w postępowaniu upadłościowym z masy upadłości (majątku dłużnika) wg I kategorii zaspakajania. Natomiast do tych świadczeń wypłaconych po ogłoszeniu upadłości robisz do syndyka przyłączenie do egzekucji , na podstawie art. 2 pkt 8a oraz art. 27 ust. 3, 3a, 8 i 10 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w związku z art. 343 ust.2 ustawy z dnia 28 lutego 2003r. prawo upadłościowe, gdyż teraz organem egzekucyjnym jest syndyk. Zgodnie z art. 343 ust.2 p.u. zobowiązania alimentacyjne ciążące na upadłym, przypadające za czas po ogłoszeniu upadłości, syndyk zaspokaja zgodnie z ust. 1 w terminach ich płatności, do dnia sporządzenia ostatecznego planu podziału, każdorazowo dla każdego uprawnionego w kwocie nie wyższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę. Pozostała część tych należności nie podlega zaspokojeniu z masy upadłości. Alimenty mają pierszeństwo. Różnicy odsetek można dochodzić bezpośrednio od dłużnika co wynika z art 247 ust. 2 p.u. odsetki od wierzytelności pieniężnej umieszcza się na liście wierzytelności w kwocie naliczonej do dnia poprzedzającego dzień ogłoszenia upadłości włącznie.
JASKA
Praktykant
Od: 25 cze 2025, 12:52
Zajmuję się: FA,ŚR i inne dodatki

Napisano: 03 wrz 2025, 10:04

3 lata temu była ogłoszona upadłość dłuznika, syndyk przysłał nam plan spłat, z którego wynika, że spłacone zostanie część zadłużenia (to które powstało po ogłoszeniu upadłości oraz 28% z zadłużenia wcześniejszego). Rozumiem, że to które nie zostanie zaspokojone podlega umorzeniu wraz z odsetkami? Z informacji od dłuznika wiem, że z 36 rat zostały mu do spłaty tylko 2, lecz od syndyka nie wpłynęła do dziś nawet złotówka. Nie wiem jak działa syndyk, bo to moja pierwsza sprawa, może po całkowitej spłacie przez dłużnika prześle nam całość?
zombi
Referent

Napisano: 03 wrz 2025, 12:27

skonfrontuj to co mówi dłużnik z syndykiem, sprawdź plan podziału, bo być może w I kolejności przed FA jest np. ZUS (stary fundusz) i dlatego nie dostajesz wpłat. Zapytaj u źródła (syndyka)- to on prowadzi postepowanie upadłościowe i ma bieżące info.
U mnie też najpierw wg. projektu planu podziału mieliśmy odzyskać ok.30% wypłaconego FA i zaliczki i był przed nami w I kolejności do zaspokojenia ZUS ale ostatecznie odzyskaliśmy 100%
JASKA
Praktykant

Napisano: 03 wrz 2025, 12:45

JASKA pisze:
03 wrz 2025, 12:27
skonfrontuj to co mówi dłużnik z syndykiem, sprawdź plan podziału, bo być może w I kolejności przed FA jest np. ZUS (stary fundusz) i dlatego nie dostajesz wpłat. Zapytaj u źródła (syndyka)- to on prowadzi postepowanie upadłościowe i ma bieżące info.
U mnie też najpierw wg. projektu planu podziału mieliśmy odzyskać ok.30% wypłaconego FA i zaliczki i był przed nami w I kolejności do zaspokojenia ZUS ale ostatecznie odzyskaliśmy 100%
Wg planu podziału, najpierw Skarb Państwa 15 rat, a od 16 raty nasz OPS, dłuznik wpłacił 34 raty juz, dlatego mnie zastanawia dlaczego do nas nic nie wpłynęło. W jaki sposób otrzymaliście jednak 100%?
zombi
Referent

Napisano: 03 wrz 2025, 14:06

syndykowi jakoś udało się odzyskać z masy upadłości wszystko
JASKA
Praktykant

Napisano: 09 wrz 2025, 21:04

Zaległości alimentacyjne nie podlegają umorzeniu w postępowaniu uadłościowym.
Po zakończeniu tego postępowania tj. prawomocne obwieszczenie / postanowienie Sądu o zakończeniu upadłości na nowo wszczynasz postępowanie egzekucyjne u Komornika Sądowego co do pozostałych należności.
zombi pisze:
03 wrz 2025, 10:04
3 lata temu była ogłoszona upadłość dłuznika, syndyk przysłał nam plan spłat, z którego wynika, że spłacone zostanie część zadłużenia (to które powstało po ogłoszeniu upadłości oraz 28% z zadłużenia wcześniejszego). Rozumiem, że to które nie zostanie zaspokojone podlega umorzeniu wraz z odsetkami? Z informacji od dłuznika wiem, że z 36 rat zostały mu do spłaty tylko 2, lecz od syndyka nie wpłynęła do dziś nawet złotówka. Nie wiem jak działa syndyk, bo to moja pierwsza sprawa, może po całkowitej spłacie przez dłużnika prześle nam całość?
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2025, 12:25

ku pamięci, temat idzie do schowka;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2025, 12:04

Czyli jesli mam zadłużenie 21 000, plan spłat u syndyka wynosi 10 000, to o pozostałe 11 000 muszę znów do Komornika wystapić o wszczęcie egzekucji? Co w przypadku gdy zadłużenie wynosi na dziś 21 000 , odsetki 10 000, z planu spłaty wychodzi że dłużnik ma spłacić 9500 (NG) i 500 (odsetki), czyli jak otrzymam to 10 000 to mam je tak rozliczyć? A co z rozliczaniem według kolejności, najpierw odsetki, potem NG?
zombi
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x