szkoła za granicą
szkoła za granicą
Dzwoniła do nas kobieta, że ma 3 dzieci, z czego jedno nie chodzi do szkoły, drugie uczy się w gimnazjum, a trzecie w szkole w Niemczech. Nie widziałam tego zaśw. z zagranicy, ale czy w takim przypadku przysługuje karta? Czy musi uczyć się na terenie Polski?
Re: szkoła za granicą
Musi być obywatelem Polski. A, dlaczego to jedno dziecko się nie uczy?
Jest obywatelem Polski, skończyła tu szkołę średnią i teraz uczy się jeszcze w Niemczech, a najmłodsze dziecko się nie uczy bo ma 3 latka
Jest to trudna sytuacja, ale wydaje mi się, że będzie tu miał zastosowanie art 5 pkt 1 - prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium RP. Jakby nie było córka ta nie mieszka w RP.
Nachodzi mnie inna wątpliwość - czy jest możliwe, aby ta rodzina spełniała warunki (bo troje dzieci do 25 r.ż. uczą się), ale jedna z nich może nie dostać karty (bo mieszka za granicą)? Czy już za daleko mi myśli uciekły?
Nachodzi mnie inna wątpliwość - czy jest możliwe, aby ta rodzina spełniała warunki (bo troje dzieci do 25 r.ż. uczą się), ale jedna z nich może nie dostać karty (bo mieszka za granicą)? Czy już za daleko mi myśli uciekły?

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... samorzadu/
tam jest odpowiedzieć na twoje pytanie.
Tak, przyznaje się kartę dziecku które uczy się za granicą.
tam jest odpowiedzieć na twoje pytanie.
Tak, przyznaje się kartę dziecku które uczy się za granicą.
Oprócz szkoła za granicą - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
wykorzystanie karty ogólnopol. w lokalnym prorgamie
gmina czy miasto
brak 2 imienia
karty nie zostały odebrane
miejsce zamieszkania czy
numeracja
czy sie nalezy?
meldunek za luty
Jakie oswiadczenia
Czy się należy karta?
czy dać kartę?