szkolenia z ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 maja 2014, 20:24

Witam, mam zapytanie, bo ja byłam na szkoleniu z Wardachem, który stwierdził że po otrzymaniu oświadczenie od rolnika pisać do KRUS czy w tym okresie był ubezpieczony w KRUS i napisać w związku z czym nam to potrzebne, Mazurkiewicz powiedział żeby nie przejmować się KRUS, nie pisać nigdzie tylko wypłacać ( z mojego punktu widzenia bardzo ryzykowna opcja) dziś wiem że było szkolenie z Raczkowskim. Ktoś był? Może coś powiedzieć na ten temat??
elwau

Napisano: 30 maja 2014, 22:07

Wardachowi trza powiedzieć, że powinien pracować w dochodzeniówce. Mazurkiewicz mądry człek, dobrze gada.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 31 maja 2014, 16:41

Czyli klasyka " DONOS NA NOS ".A może by tak uzawodowić opiekuna ?albo chociaż gdy przyznaje się świadczenie czy zdo również objąć ubezpieczeniem ZUS opiekuna i taka decyzja wystarczy by wyrejestrować się z KRUS, ale nie, ustawa o zdo nie przewiduje możliwości objęcia takim ubezpieczeniem kogoś kto podlega z ubezpieczeniu z innego tytułu. To po co odsyłać opiekuna do KRUS, skoro nie dokonano w ustawie o ubezpieczeniu rolników żadnej regulacji na okoliczność zdo i świadczenia pielęgnacyjnego. KRUS ma tylko przepisy regulujące sytuację dla emerytów i rencistów, kiedy to Ci pozbywają się ziemi w zamian za emeryturę. No i co taki opiekun uzyska też informacje w KRUS, żeby się wyrejestrować musi wyzbyć się pola, ale poprzez to wyzbycie nie otrzyma prawa do renty a tym bardziej do emerytury. Zaznaczam, że my tu na dole nie mamy możliwości do regulacji przepisów i zrzucanie całego ciężaru i odpowiedzialności na rolników, ma chyba tylko na celu odstraszania ich i spowodowanie, że nie będą o się o taki zasiłek ubiegać.
wwo

Napisano: 01 cze 2014, 8:37

To ja już nie wiem...
Proszę powiedzcie jaką taktykę przyjęliście,
Przychodzi rolnik, składa i co?
Piszecie do KRUSu czy bierzecie oświadczenie, wiecie że nie jest zgodne z prawdą i mimo tego wypłacacie/

Tylko tak się zastanawiam nad kontrolą która przylezie i stwierdzi, że mielismy obowiązek weryfikować te oświadczenia...
lapsus

Napisano: 01 cze 2014, 13:57

Czy w ustawie o ZDO pisze o tym że MY zgłaszamy o tym że rolnik złożył oświadczył że nie prowadzi gospodarstwa rolnego ? Ja takiego zapisu nie widzę i nie zamierzam zgłaszać rolników do KRUS. Jeżeli ci co napisali tą " piękną" ustawę mieli na myśli to co wygaduje dzisiaj Wardach to mogli to w niej umieścić ! Ja również uważam tak jak Mazurkiewicz że od rolnika odbieramy oświadczenie o tym czy zaprzestał lub nie prowadzenia gospodarstw tak jak to jest zapisane czarno na białym w ustawie o ZDO.
aga10

Napisano: 02 cze 2014, 9:12

Elwau, czy nie pomyliły Ci się osoby szkolące? Wardach mówił, że oświadczenie wystarczy, a Mazurkiewicz, że należy "drążyć" temat!
Kretka

Napisano: 02 cze 2014, 10:02

Droga Kretka piszesz nieprawdę ponieważ wróciłem ze szkolenia z Mazurkiewiczem i na 1000 % mówił że wystarczy od rolników TYLKO oświadczenie, bez żadnego drążenia tematu.
pawel.w

Napisano: 02 cze 2014, 10:18

Ja byłam u Wardacha, radził NIE DRĄŻYĆ.
Olga1

Napisano: 02 cze 2014, 10:23

ja tez bylam u Wardacha - nie kazal pisac do KRUS , w ogole mamy nie wnikac ......
nowaja

Napisano: 02 cze 2014, 11:29

Piszę prawdę, bo po co miałabym wymyślać?!
Kretka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x