SZo a licealistka - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 09 lut 2015, 13:33

właśnie nie o to chodzi, każdy kto się uczy może podjąć pracę, tu chodzi o opiekę, czy szkoła nie przeszkadza w opiekowaniu się niepełnosprawnym, WSA różnie do tego podchodzą, dlatego mimo odmowy ma szansę przed sądem
Kati@

Napisano: 09 lut 2015, 13:45

Kati@ pisze:właśnie nie o to chodzi, każdy kto się uczy może podjąć pracę, tu chodzi o opiekę, czy szkoła nie przeszkadza w opiekowaniu się niepełnosprawnym, WSA różnie do tego podchodzą, dlatego mimo odmowy ma szansę przed sądem
Ale dochody brać rodziców jej czy nie?
Gość

Napisano: 09 lut 2015, 13:53

jednak rodziców trzeba wykazać w składzie
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;
Kati@

Napisano: 09 lut 2015, 14:01

Nie jestem z Art. 3 tego pewny, bo jeżeli bym musiał ich podawać to problem z głowy bo mają mase ziemi i już by się z samego dochodu nie załapali.
Gość

Napisano: 09 lut 2015, 14:03

a ona mieszka z rodzicami czy z babcią, czy mieszkają wszyscy razem?
Kati@

Napisano: 09 lut 2015, 14:12

Mieszkają wszyscy razem w domu.
Gość

Napisano: 09 lut 2015, 14:16

jeżeli się uczy, to trudno uznać, że sama się utrzymuje, tym bardziej, że mieszkają razem,
moim zdaniem nie ma możliwości wyeliminować rodziców,
Kati@

Napisano: 09 lut 2015, 14:20

Kati nie dokońca chodzi przy uczniu tylko o opiekę kiedyś miałam odmowę i odwołanie z tego tytułu utrzyamne w mocy moja decyzję i tam właśnie podkreślali , ze uczeń nie rezygnuje z pracy bo musi się opiekować jego niepodejmowanie pracy nie wynika z konieczności opieki ale związane jest z uczęszczaniem na zajęcia dodatkowo można dołozyć do tego , ze nie ma czasu na opiekę.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 14:25

my też kiedyś przy śp mieliśmy takie odwołanie i sko to samo napisało, że uczeń nie jest osobą ani rezygnującą z zatrudnienia ani takowe podejmującą
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 14:41

a ja cytowałam tu kiedyś wyrok WSA, w którym uzasadniano, że nauka nie przeszkadza w podjęciu pracy, dlatego to nie powinno być odmową, ewentualnie nie sprostanie opieki
Kati@

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x