Jestem opiekunem prawnym brata mojego męża. W sierpniu 2014r. zrezygnowałam z pracy i chciałam dostać specjalny zasiłek opiekuńczy ale w MOPS mówią, że mi nie przysługuje bo nie ciąży na mnie obowiązek alimentacyjny. Mają rację?
Art. 16a. ustawy o swiadczeniach rodzinnych
1. Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788 i 1529 oraz z 2013 r. poz. 1439) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom,
Art. 128 kodeksu rodzinnego. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Linia prosta (wstępni i zstępni):
ojciec/matka jest krewnym wstępnym pierwszego stopnia w linii prostej (konieczne jest jedno urodzenie, aby powstało pokrewieństwo - z ojca/matki musi zrodzić się dziecko);
dziadek/babcia jest krewnym wstępnym drugiego stopnia w linii prostej (konieczne są dwa urodzenia, aby powstało pokrewieństwo - z dziadka/babci musi zrodzić się dziecko, a z tego dziecka kolejne dziecko);
dziecko jest z kolei zstępnym pierwszego stopnia w linii prostej (analogicznie - konieczne jest jedno urodzenie, aby powstało pokrewieństwo);
wnuczek/wnuczka jest natomiast zstępnym drugiego stopnia w linii prostej (analogicznie - konieczne są dwa urodzenia, aby powstało pokrewieństwo).
Linia boczna:
brat/siostra jest krewnym drugiego stopnia w linii bocznej (pomiędzy daną osobą, a jej bratem/siostrą występują zawsze dwa urodzenia (urodzenie rodzica danej osoby i jej brata/siostry);
siostrzeniec/siostrzenica/bratanek/bratanica jest krewnym trzeciego stopnia w linii bocznej (pomiędzy daną osobą, a jej siostrzeńcem/siostrzenicą/bratankiem/bratanicą występuję zawsze trzy urodzenia (urodzenie rodzica danej osoby, jej siostry/brata i jego/jej dziecka).