Szo na CIOTKĘ i ustanowienie sądownie jako opiekuna... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 mar 2019, 23:43

Witajcie kochani :) Sytuacja jest taka:
Pan chce pobierać SZO na ciocię - tak wiem i rozumiem, że zgodnie z ustawą nie ciąży na nim obowiązek alimentacyjny i SZO się nie należy. Jednak Pan jest ustanowiony przez sąd opiekunem tej Pani i zastanawiam się czy w tym przypadku zmienia się coś jeśli chodzi o prawo do SZO. Jak myślicie? Mieliście takie sytuacje?? Bardzo na was liczę :)
rochel444
Stażysta
Od: 27 sie 2018, 16:54
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, dodatek osłonowy, czyste powietrze itp.

Napisano: 10 mar 2019, 12:08

Ustanowienie opiekuna prawnego nic nie zmienia, na osobie ubiegającej się musi ciążyć obowiązek alimentacyjny.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2019, 15:22

Dziękuję :) Widzę, że więcej jest przesłanek "za" odmową, ale wątpliwość poddał mi zapis art. 16 pkt 5.
W przypadku gdy prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego ustala się na
osobę znajdującą się pod opieką opiekuna prawnego lub umieszczoną w rodzinie
zastępczej spokrewnionej w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r.
o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2018 r. poz. 998, 1076
i 1544), uwzględnia się dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz dochód
osoby wymagającej opieki.
.
Tu występuje opiekun prawny, jednak czy dobrze myślę, że to tylko w sytuacji np. gdy wnuczka ubiega się o szo na babcię a jej opiekunem prawnym(babci) jest np. jej zięć?

Najlepsze jest że znalazłam wyrok sądu z 2012 roku, w którym była taka odmowa. SKO to poparło itd. Jednak II instancja odwołała się do konstytucji i uchyliła poprzednie decyzje. No cóż, my jednak nie mamy takiej władzy.
rochel444
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, dodatek osłonowy, czyste powietrze itp.

Napisano: 10 mar 2019, 19:42

Przepis art 16 ust. 5 dotyczy sytuacji, gdy np. matka dziecka nie żyje, ojciec dziecka pozbawiony jest władzy rodzicielskiej, a o SZO na to dziecko ubiega się babcia, która ustanowiona jest opiekunem prawnym dziecka.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2019, 19:50

Super, dziękuję Ci Bardzo :)
rochel444
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x