szo od 1 stycznia 2015 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 30 gru 2014, 10:19

do 1 stycznia 2015 opiekun ubiegający się o szo nie będzie już musiał rezygnować z pracy i przedstawiać np świadectwa pracy; co brać od takich ludzi jakieś oświadczenie że nie podejmuja pracy ?
ja:)

Napisano: 30 gru 2014, 10:59

oświadczenie że sprawuje opiekę na niepełnosprawną matka/ojcem/id. , nie pracuje i nie podejmuje żadnego zatrudnienie, nie podlega/podlega ubezpieczeniu...... z innych tytułów, nie jest zarejestrowany w PUP,
mandm

Napisano: 30 gru 2014, 11:01

dziękuję ; u mnie już pytają o to :)
ja :)

Napisano: 30 gru 2014, 11:10

a co jeśli jest właścicielem gospodarstwa rolnego
kasia12

Napisano: 30 gru 2014, 11:24

czy przy szo kto pierwszy złozy wniosek temu przysługuje zasiłek (chodzi o wnuka który sprawuje opiekę) czy raczej w pierwszej kolejności powinny ubiegac się dzieci

Napisano: 30 gru 2014, 11:25

piszą że zaprzestali prowadzenia

Napisano: 30 gru 2014, 13:48

jeśli wnuk zawnioskuje o SZO na babcię, a babcia miała 5 dzieci , czy weryfikujemy dlaczego dzieci się nie opiekują ? jedna córka mieszka z matką ale pracuje i wysłała o SZO swego syna , który z nimi mieszka ( on jest cały czas zarejestrowany w urzędzie pracy ) czy ma się wyrejestrować przed złożeniem u nas wniosku o SZO ? czy po ewentualnym przyznaniu SZO idzie z naszą decyzją do Urzędu Pracy i oni go dopiero wyrejestrowują od dnia przyznania SZO jak to ma być rozwiązane ?
aga//

Napisano: 30 gru 2014, 15:27

Może ktoś podać ustawę (rozporządzenie), które reguluje zmiany o których jest mowa powyżej???? Z tego co mi wiadomo, w dzienniku ustaw nie ma żadnej uchwały. Skąd wiecie o tych zmianach??? Czy coś się zamieni w kwestii rolników (nie będą musieli rezygnować z opłacania KRUS-u). Od kiedy mają wejść z życie owe zmiany? Jakie dokumenty będą potrzebne???
madzia01

Napisano: 31 gru 2014, 10:08

ustawa o ustalaniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U z 2014 r. poz. 567) niniejszą ustawą zmieniono między innymi zapisy w ustawie o świadczeniach rodzinnych.
Gość

Napisano: 31 gru 2014, 12:40

a co z wnukami? U mnie ma się ubiegać wnuczka, która mieszka na moim terenie, a w sąsiedniej gminie babcia z córką, która ma emeryturę, czyli świadczenie z tytułu wieku a nie zdrowia. Jak to rozstrzygnąć?. Według mnie powinny być zaświadczenia lekarskie, że nie może tej opieki sprawować uprawniona w pierwszej kolejności córka, a jeszcze lepiej orzeczenie z komisji o znacznym stopniu córki, no może umiarkowanym. Takich przypadków trochę będzie jak to rozstrzygniecie?
kaba

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x