SZO- przekracza dochód
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
SZO- przekracza dochód
od maja osoba pobierająca SZO ma uzysk dochodu, nabyła prawo do renty rodzinnej, ale kryterium przekracza o 10,00zł. na osobę. Czy w tej sytuacji mogę jej dalej wypłacać SZO, bo dochód przekracza mniej niż 95,00zł. ????? pomóżcie proszę bo się pogubiłam, dzięki
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
Re: SZO- przekracza dochód
moze płacić jeżeli w poprzednim okresie zasiłkowym była uprawniona do pobierania szo:)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w szo nie ma przekroczenia.
,,Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty, o której mowa w art. 5 ust. 2. Przepisy art. 5 ust. 4-9 stosuje się odpowiednio.
,,Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty, o której mowa w art. 5 ust. 2. Przepisy art. 5 ust. 4-9 stosuje się odpowiednio.
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
jest bo ja miałam kontrolę ze świadczeń opiekuńczych i nie zarzucili mi tego...a pytałam sie o to przekroczenie i powiedzieli, że jezlei nie przekracza najmniejszego zasiłku art 16a ust 3 to można, z tym że musiał miec ten ktoś prawo w poprzednim okresie zasilkowym
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Jeżeli pobiera dopiero od maja 2017r. i w poprzednim okresie nie było SZO to niestety musisz uchylić decyzję.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Po przekroczeniu kryterium choćby o 5 groszy, SZO nie przysługuje. Nie ma żadnych warunków, ani zł za zł. Przepis o którym pisze kiki88 dotyczył zasiłków rodzinnych, ale usunięto go z ustawy przy okazji właśnie zł za zł. Przyznanie po przekroczeniu to decyzja wydana z rażącym naruszeniem prawa, będzie zwrot - prędzej czy później.
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
A art. 16a ust. 3? 3. W przypadku gdy łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę przekracza kwotę uprawniającą daną osobę do specjalnego zasiłku opiekuńczego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
LOL nawet nie wiedziałem, że jest taki przepis
Zwracam honor.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Właśnie coś mi świtało, że jest coś takiego i wyszukałamIks pisze:LOL nawet nie wiedziałem, że jest taki przepisZwracam honor.

- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nikt nie widział u mnie, na szczęście (w co może i trudno uwierzyć) nie mieliśmy przypadku w którym można to zastosować, pewnie stąd niewiedza
Ale wstyd... 

Oprócz SZO- przekracza dochód - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
szo sklad rodziny
zbiór do poprawy
sprawozdanie CAS
zakończenie urlopu wychowawczego
szo, u.pracy i pierwsze orzeczenie
śWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE POBIERANE OD KILKU LAT, TERAZ ZGŁA
ROPS/koordynacja - zmiana miejsca zamieszkania
Śp siostry na brata - wyroki, ustawy, kpa
opiekun prawny
Aktualizacja oprogramowania
urlop ojcowski a świadczenie rodzicielskie
Św. rodzicielskie a urodzenie kolejnego dziecka...
SZO działalność zawieszona
Renta zawieszona. Utracać?
czy oboje rodzice musza mieć orzeczenia zeby dziecko dostało
informacja do dłużnika o przyznaniu FA