SZO-syn na matkę-świadectwo pracy od 01.07.2013-31.08.2013-ubezpieczony dobrowolnie w krus-NALEŻY SIĘ SZO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 sty 2014, 11:39

syn złożył wniosek SZO na matkę, do 30.06.2013 r. pobierał ŚP, od 01.07.2013-31.08.2013 r był zatrudniony, od 19.09.2013 r. jest ubezpieczony dobrowolnie na krusie, czy należy sie SZO?
~iwona

Napisano: 08 sty 2014, 11:56

Ubezpieczając się dobrowolnie w KRUS podpisywał oświadczenie, że wykonuje pracę w danym gospodarstwie rolny.
W przepisach jest, ze decyzja odmowna jeżeli podlega ubezpieczeniu z innego tytułu a w tej sytuacji tak jest. Zatem niestety decyzja odmowna (miałam taki przypadek i SKO utrzymało w mocy moją decyzję dla osoby dobrowolnie ubezpieczonej).
~ja

Napisano: 08 sty 2014, 11:59

ja mogę prosić o wzór decyzji pliss
~iwona

Napisano: 08 sty 2014, 13:34

art. 16 ust. 8 pkt 1 lit b podlega obowiązkowo .............,

co należy rozumieć, że jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie to rezygnuje z ubezpieczenia i jest decyzja przyznająca + oswiadczenie, ze nie prowadzi gospodarstwa
~kaśka

Napisano: 08 sty 2014, 13:46

w wywiadzie pracownik socjalny napisał ze syn zajmuje się prowadzeniem gospodarstaw rolnego oraz sprawowaniem opieki nad matką, nie mam zadengo oświadczenia że syna nie pracuje na gospodarstwie rolnym
~iwona

Napisano: 08 sty 2014, 13:55

skoro prowadzi gospodarstwo rolne i ubezpieczony w KRUS to nic więcej Ci nie potrzeba. odmowa i tyle.
~purpura

Napisano: 09 sty 2014, 17:08

zwykłe c.h.a.......two nie możesz człowiekowi podpowiedziec,żeby zrezygnował z KRUS i wtedy spokojnie może otrzymac pomoc. troszkę zrozumienia dla biednych ludzi.
~kaska .

Napisano: 15 sty 2014, 10:49

Mam pytanie ,czy żona która jest ubezpieczona w KRUSie z tyt. posiadania małego gospodarstwa rolnego 1,74 ha fizycznych ,ona opiekuje się mężęm który ma znaczny stopień niepełnosprawnośći może pobierać na niego SZO
~.....xxx..........

Napisano: 02 lut 2014, 18:32

Czytam, czytam i nie pojmuje. Wielu urzednikow czyta i rozumuje ustawe w ten sposob by byla niekorzystna dla ludzi, choc ...nie jest niekorzystna. Zachowujecie sie tak, jakbyscie wyplacali z wlasnej kieszeni. Przeciez w ustawie wyraznie napisano o obowiazkowym ubezpieczeniu a nie dobrowolnym. Nawet jak napisal oswiadczenie ze wykonuje prace na gospodarstwie to niech wykonuje nie ma juz do gwinta zapisu ze nie moze byc rolnikiem. Malo tego siegnijcie do ustawy i pczeczytajcie co to jest praca zarobkowa, nie ma tam mowy o prowadzeniu gospodarstwa. Ja przyznaje i niech ktos sprobuje podwazyc moja decyzje. To ja ma argumenty wynikajace konkretnie z ustawy a nie wyszukanych kruczkow prawnych. Zycze wam wiecej pewnosci siebie w tej pracy!
~Ala

Napisano: 02 lut 2014, 22:54

siedzą takie damy z koziej wólki i aby uwalic wtedy jest zadowolona ,brak słów na takich po.p,p.r.a.n.c.ów.
~xx//

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x