syn złożył wniosek SZO na matkę, do 30.06.2013 r. pobierał ŚP, od 01.07.2013-31.08.2013 r był zatrudniony, od 19.09.2013 r. jest ubezpieczony dobrowolnie na krusie, czy należy sie SZO?
Ubezpieczając się dobrowolnie w KRUS podpisywał oświadczenie, że wykonuje pracę w danym gospodarstwie rolny.
W przepisach jest, ze decyzja odmowna jeżeli podlega ubezpieczeniu z innego tytułu a w tej sytuacji tak jest. Zatem niestety decyzja odmowna (miałam taki przypadek i SKO utrzymało w mocy moją decyzję dla osoby dobrowolnie ubezpieczonej).
co należy rozumieć, że jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie to rezygnuje z ubezpieczenia i jest decyzja przyznająca + oswiadczenie, ze nie prowadzi gospodarstwa
w wywiadzie pracownik socjalny napisał ze syn zajmuje się prowadzeniem gospodarstaw rolnego oraz sprawowaniem opieki nad matką, nie mam zadengo oświadczenia że syna nie pracuje na gospodarstwie rolnym
zwykłe c.h.a.......two nie możesz człowiekowi podpowiedziec,żeby zrezygnował z KRUS i wtedy spokojnie może otrzymac pomoc. troszkę zrozumienia dla biednych ludzi.
Mam pytanie ,czy żona która jest ubezpieczona w KRUSie z tyt. posiadania małego gospodarstwa rolnego 1,74 ha fizycznych ,ona opiekuje się mężęm który ma znaczny stopień niepełnosprawnośći może pobierać na niego SZO
Czytam, czytam i nie pojmuje. Wielu urzednikow czyta i rozumuje ustawe w ten sposob by byla niekorzystna dla ludzi, choc ...nie jest niekorzystna. Zachowujecie sie tak, jakbyscie wyplacali z wlasnej kieszeni. Przeciez w ustawie wyraznie napisano o obowiazkowym ubezpieczeniu a nie dobrowolnym. Nawet jak napisal oswiadczenie ze wykonuje prace na gospodarstwie to niech wykonuje nie ma juz do gwinta zapisu ze nie moze byc rolnikiem. Malo tego siegnijcie do ustawy i pczeczytajcie co to jest praca zarobkowa, nie ma tam mowy o prowadzeniu gospodarstwa. Ja przyznaje i niech ktos sprobuje podwazyc moja decyzje. To ja ma argumenty wynikajace konkretnie z ustawy a nie wyszukanych kruczkow prawnych. Zycze wam wiecej pewnosci siebie w tej pracy!
Oprócz SZO-syn na matkę-świadectwo pracy od 01.07.2013-31.08.2013-ubezpieczony dobrowolnie w krus-NALEŻY SIĘ SZO? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również: