"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
" dziwię się że chce się wam bawić z wnioskami na szo, przepisy są tak proste jak budowa cepa i guzik was obchodzi co robi córka jeżeli szo chce wnuczka. OPS robi wywiad, z którego wynika że wnuczka sprawuje opiekę , kryterium dochodowe spełnione - pokażcie mi przepis który pozwala odmówić szo bo córka jest np. bezrobotna" -
Sofi może i przepisy sa proste, jak to nazwałaś, jak budowa cepa ale, no właśnie, ale.....
W przypadku szo nie badam kolejności, nie mam ku temu podstaw.
Jeżeli widzę i wiem, że ów wnuczek ma z babcią i z opieką nad nią tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną, to wnuczek se może chcieć.....ja i tak zbadam czy opieka jest sprawowana, bo świadczenie to jest przyznawane w związku z opieką a nie w związku z tym, że mam tytuł wnuczka, wnuczki w stosunku do jakieś osoby i aktualnie nie mam kieszonkowego.
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
ale jest to nadinterpretacja ustawy i takie trochę Twoje "widzimisie" .. nie wynika to z zapisu ustawowego
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ale słuchajcie to jest śmieszne. jak możecie przyznać wnuczce skoro są jeszcze rodzice. w ustawie jest napisane: szo przysługuje osobie na której ciąży obowiązek alimentacyjny. otwieram krio i widzę wyraźnie. obowiązek alimentacyjny obciąża dzieci. chyba że dzieci nie ma albo nie są w stanie sprawować opieki. więc jak możecie nie patrzeć na to co robią rodzice? Czyli co jestem w domu z babcią. jest moja niepracująca mama i ja składam wniosek na babcię i dajecie mi nie pytając nawet co robi mama? każdy by mi tak przychodził.
Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia
25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.15)) ciąży obowiązek alimentacyjny,
a także małżonkom, jeżeli:
1) nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub
2) rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej
– w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo
orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej
osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału
na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Powiedz mi ewalu gdzie w moim postepowaniu widzisz nadinterpretację ustawy lub moje widzimisię ?
Czyż nie mam ustalić faktu sprawowania opieki?
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
bo przy śp mamy taki zapis :
art. 17 ust. 1a: Osobom, o których mowa w ust. 1 pkt 4, innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
1) rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
2) nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
3) nie ma osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
1b.25) Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli
a przy szo tego nie ma ... i stąd moje inne zdanie niż Twoje
Ok kochana ale popatrz, ja nigdzie nie napisałam , że badam kolejność. Cały czas mówię o tym, że badam czy wnuk, wnuczka sprawuje opieke...więc się nie zrozumiałyśmy.
Tak, wiem w ustawie nie ma, jak w przypadku ŚP, że całej reszcie przysługuje wówczas, gdy....i dlatego nie badam.
Nie badam, bo wprost z ustawy to nie wynika, chociaz polemizowałabym. Skoro jest zapis..."na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.15)) ciąży obowiązek alimentacyjny,.."
A w ustawie jest zapis, kto jest obarczony obowiązkiem i w jakiej kolejności. Więc skoro bierzę się pod uwagę osoby zobowiązane to moim skromnym zdaniem, powinno sie brac pod uwage równiez kolejność.
No ale to moje zdanie....
ja cię popieram w 100% Sipera. jakbyśmy nie patrzyli na to co robią rodzice to każdy z domu by przychodził i chciał brać na babkę bo przecież nie ma żadnego dochodu to może nie?