szo-wnuczka - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 27 sty 2015, 13:56

a skąd taka interpretacja ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 13:57

" dziwię się że chce się wam bawić z wnioskami na szo, przepisy są tak proste jak budowa cepa i guzik was obchodzi co robi córka jeżeli szo chce wnuczka. OPS robi wywiad, z którego wynika że wnuczka sprawuje opiekę , kryterium dochodowe spełnione - pokażcie mi przepis który pozwala odmówić szo bo córka jest np. bezrobotna" -
Sofi może i przepisy sa proste, jak to nazwałaś, jak budowa cepa ale, no właśnie, ale.....
W przypadku szo nie badam kolejności, nie mam ku temu podstaw.
Jeżeli widzę i wiem, że ów wnuczek ma z babcią i z opieką nad nią tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną, to wnuczek se może chcieć.....ja i tak zbadam czy opieka jest sprawowana, bo świadczenie to jest przyznawane w związku z opieką a nie w związku z tym, że mam tytuł wnuczka, wnuczki w stosunku do jakieś osoby i aktualnie nie mam kieszonkowego.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 27 sty 2015, 14:00

ale jest to nadinterpretacja ustawy i takie trochę Twoje "widzimisie" :D :D .. nie wynika to z zapisu ustawowego :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 14:09

ale słuchajcie to jest śmieszne. jak możecie przyznać wnuczce skoro są jeszcze rodzice. w ustawie jest napisane: szo przysługuje osobie na której ciąży obowiązek alimentacyjny. otwieram krio i widzę wyraźnie. obowiązek alimentacyjny obciąża dzieci. chyba że dzieci nie ma albo nie są w stanie sprawować opieki. więc jak możecie nie patrzeć na to co robią rodzice? Czyli co jestem w domu z babcią. jest moja niepracująca mama i ja składam wniosek na babcię i dajecie mi nie pytając nawet co robi mama? każdy by mi tak przychodził.
edyta123

Napisano: 27 sty 2015, 14:22

Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia
25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.15)) ciąży obowiązek alimentacyjny,
a także małżonkom, jeżeli:
1) nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub
2) rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej
w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo
orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej
osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału
na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.

Powiedz mi ewalu gdzie w moim postepowaniu widzisz nadinterpretację ustawy lub moje widzimisię ?
Czyż nie mam ustalić faktu sprawowania opieki?
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 27 sty 2015, 15:01

bo przy śp mamy taki zapis :
art. 17 ust. 1a: Osobom, o których mowa w ust. 1 pkt 4, innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
1) rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
2) nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
3) nie ma osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
1b.25) Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli

a przy szo tego nie ma ... i stąd moje inne zdanie niż Twoje
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 15:25

Ok kochana ale popatrz, ja nigdzie nie napisałam , że badam kolejność. Cały czas mówię o tym, że badam czy wnuk, wnuczka sprawuje opieke...więc się nie zrozumiałyśmy.
Tak, wiem w ustawie nie ma, jak w przypadku ŚP, że całej reszcie przysługuje wówczas, gdy....i dlatego nie badam.
Nie badam, bo wprost z ustawy to nie wynika, chociaz polemizowałabym. Skoro jest zapis..."na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.15)) ciąży obowiązek alimentacyjny,.."
A w ustawie jest zapis, kto jest obarczony obowiązkiem i w jakiej kolejności. Więc skoro bierzę się pod uwagę osoby zobowiązane to moim skromnym zdaniem, powinno sie brac pod uwage równiez kolejność.
No ale to moje zdanie....
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 sty 2015, 15:26

bo zapis w ustawie jest do d...upy.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 15:31

no ale Elmer wesprzyj mnie trochę, powiedz, że nie jestem zołza i nie nadinterpretuję ustawy....no powiedz, :(
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 sty 2015, 15:37

ja cię popieram w 100% Sipera. jakbyśmy nie patrzyli na to co robią rodzice to każdy z domu by przychodził i chciał brać na babkę bo przecież nie ma żadnego dochodu to może nie?
edyta123

Strona 2 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x