szo-wnuczka - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 28 sty 2015, 8:43

dla mnie ważniejsza jest ustawa o świadczeniach rodzinnych, w której jest napisane, że obowiązek alimentacyjny ma ciążyć ;] .. a nic nie ma o kolejności ..
a to , że nasza ustawa jest nie spójna z wieloma innymi ustawami ( np. oświadczenia o zaprzestaniu .. i KRUS ) to mi delikatnie mówiąc/pisząc: .... i powiewa
i nie, nie jestem za rozdawaniem darmowych pieniędzy .. może po prostu jeszcze nie trafiłam na jakiś podejrzanych wnuczków :lol: ..

a tak w ogóle to miłego dnia wszystkim życzę :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 8:56

do tych co biorą pod uwagę kolejność

Jeśli córka chce ubiegać sie o szo na matkę, matka jest mężatką i jej mąż nigdzie nie pracuje ? mąż ma pierwszeństwo przed dzieckiem w tym przypadku ?
aśka35

Napisano: 28 sty 2015, 9:00

tak na marginesie to mąż nie ma obowiązku alimentacyjnego wobec żony
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:07

no właśnie niby nie ma obowiązku, ale SKO przyznawały małżonkom twierdząc ze są w pierwszej kolejności zobowiązani do wzajemnej pomocy, opieki
i jak teraz rozwiązać taką sytuację kto ma pierwszeństwo małżonek czy dziecko ?
aśka35

Napisano: 28 sty 2015, 9:47

ewalu pisze:dla mnie ważniejsza jest ustawa o świadczeniach rodzinnych, w której jest napisane, że obowiązek alimentacyjny ma ciążyć ;]
Gdyby było tak jak mówisz - pełna zgodna, ale w ustawie jest taki zapis:

"Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788 i 529) ciąży obowiązek alimentacyjny,"

Czyli obowiązek alimentacyjny sprawdzasz na podstawie przepisów KRiO. Sam ustawodawca w tym momencie stwierdza, że masz się odnieść do zapisów KRiO, swoją drogą ma czegoś takiego jak ustawa mniej i bardziej ważna, to są dwa akty normatywne o tej samej randze.
ewalu pisze:.. a nic nie ma o kolejności ..
W KRiO jest dokładnie opisana kolejność, więc nie ma potrzeby powielania tego w USR.

Skoro korzystasz z KRiO żeby ustalić, że wnuczek jest osobą zobowiązaną do alimentacji, to nie możesz ignorować istnienia kolejnych zapisów mówiących o tym, że jego zobowiązanie powstaje dopiero w określonych okolicznościach - które również są dokładnie opisane. Jak dla mnie po prostu lekceważysz część przepisów (bo z KRiO i tak korzystasz) i robisz to świadomie.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2015, 10:02 przez Iks, łącznie zmieniany 1 raz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:49

sorry Iks nie przekonasz mnie :D ... i tak jak napisałam wcześniej:
i nie, nie jestem za rozdawaniem darmowych pieniędzy .. może po prostu jeszcze nie trafiłam na jakiś podejrzanych wnuczków :lol: .. :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:52

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/EAE2509192
"Na marginesie rozważań należy uznać za nieprawidłowe stanowisko organu l instancji, że J. R. nie przysługuje specjalny zasiłek opiekuńczy, ponieważ ta forma pomocy przeznaczona jest w pierwszej kolejności dla osób będących w bliskim pokrewieństwie, które obciążone są obowiązkiem alimentacyjnym z mocy prawa. Osobami zobowiązanymi do sprawowania opieki nad F. R. są w pierwszej kolejności jej synowie i córka. Niewątpliwie jest

to zgodne z zasadą kolejności obowiązku alimentacyjnego, z tym że przepisy ustawy odnośnie przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego o takiej kolejności wcale nie wspominają, przepisy nie zawierają analogicznego rozwiązania jak w przypadku świadczenia pielęgnacyjnego, to jest art. 17 ust. 1 a, które wskazuje, kiedy beneficjentami świadczenia pielęgnacyjnego mogą zostać osoby inne niż spokrewnione w pierwszym stopniu. Zatem interpretując przepisy odnośnie obu świadczeń, należy stwierdzić, że beneficjentami specjalnego zasiłku opiekuńczego, mogą być wnukowie nawet, jeżeli są osoby spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki i nie muszą wykazywać, że osoby spokrewnione w pierwszym stopniu nie mogą wykonywać przedmiotowej opieki".

Pewnie wyroki są i w drugą stronę. Lewo pisane na kolanie to i efekt jest.

Pewien klasyk pisał:
w Polsce obowiązuje prawo a nie sprawiedliwość
Ja uważam, że nie obowiązuje ani prawo (chyba, że silniejszego) ani sprawiedliwość
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:56

kofam cię Elmer .. chociaż ja nigdy nie podpieram się wyrokami przyznając świadczenia .. ale i tak cie kofam :) :) :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:59

zaczynam się bać...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 9:59

luzik ;)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x