Techniczne AGD - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 maja 2020, 8:30

Dzień Dobry. Chciałabym zapytać czy dofinansowujecie AGD, a jeśli tak to jakie? Zastanawiam się nad pralką i kuchenka, ale od lat u nas tego dofinansowania nie było i boję się otwierać puszkę Pandory, bo ludzie się przyzwyczaili, że nie ma :). Mam wniosek na pralkę, robota kuchennego i odkurzacz z nawilżaczem. Odkurzacz z nawilżaczem ułatwi oddychanie, robot ułatwi przygotowywanie posiłków- takie jest uzasadnienie. Jeśli pralka to niby dlaczego nie odkurzacz i robot kuchenny? Wnioskodawca jest po 80-tce. Mam swoje podejrzenia dla kogo ten sprzęt będzie, ale to nie ma znaczenia w sumie.
Będę wdzięczna za sugestie.
Melba
Praktykant
Od: 16 lut 2017, 10:25
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna osób niepełnosprawnych

Napisano: 12 maja 2020, 8:41

hello :)

u nas w procedurach (katalogu) mamy takie dofinansowania do sprzętu AGD:

- zakup kuchni mikrofalowej oraz zakup i montaż kuchni elektrycznej lub elektryczno – gazowej w przypadku wyposażenia lokalu w kuchnię węglową lub gazową w lokalu lub budynku mieszkalnym, głównie dla osób niepełnosprawnych niewidomych lub z resztkami wzroku, których niepełnosprawność została potwierdzona orzeczeniem z tytułu wzroku oraz dla osób mających trudności w poruszaniu się, w szczególności dla osób mieszkających samotnie lub z drugą osobą niepełnosprawną,
- zakup pralki automatycznej dla osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym z tytułu narządu wzroku, poruszających się na wózku inwalidzkim, z porażeniem lub brakiem kończyn górnych, w zależności od indywidualnej sytuacji osób niepełnosprawnych - z wyjątkiem osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym z osobami sprawnymi

Mieliśmy też (już dawno) odkurzacze z funkcją mycia okien - dla osób na wózkach. Raz trafiła się zmywarka dla Pani na wózku inwalidzkim.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 22 cze 2020, 13:46

Dofinasowanie do sprzętu AGD, co do zasady, nie ale jeśli ten sprzęt jest specjalnie przystosowany do niepełnosprawności wnioskodawcy to tak. Np., pralka automatyczna, która ma oprogramowanie w języku Braile'a.
mcpr
Praktykant
Od: 07 lis 2018, 15:26
Zajmuję się: starszy inspektor

Napisano: 22 cze 2020, 14:57

mcpr pisze:
22 cze 2020, 13:46
Dofinasowanie do sprzętu AGD, co do zasady, nie ale jeśli ten sprzęt jest specjalnie przystosowany do niepełnosprawności wnioskodawcy to tak. Np., pralka automatyczna, która ma oprogramowanie w języku Braile'a.
a gdzie taka pralkę można kupić?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 23 cze 2020, 12:44

Nie wiem:) Odkąd pamiętam to był sztandarowy przykład na sprzęt AGD z barier technicznych
mcpr
Praktykant

Napisano: 23 cze 2020, 14:31

wiem, że kiedyś było, ale po co wymagać takiego sprzętu, którego na rynku nie ma, bez sensu :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 23 cze 2020, 14:42

Nie powiedziałam, że nie ma sprzętu dedykowanego osobom z różnymi niepełnosprawnościami. Powiedziałam, że nie wiem gdzie go kupić:)
mcpr
Praktykant

Napisano: 23 cze 2020, 15:07

Stanowisko Biura w sprawie pralek
Załączniki
pralka.jpeg
mcpr
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem