Tom, Szarak Bardzo Proszę o Pomoc
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny karta dużej rodziny
- Kontakt:
Tom, Szarak Bardzo Proszę o Pomoc
W dniu 16.06.2025 roku Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy na dziecko w wieku 6 lat. Złożone zostały dwa wnioski - jeden wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na starych zasadach” i drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na nowych zasadach”- gdyż od 19.02.2024 roku do nadal Pani pozostaje w zatrudnieniu. Wniosek w wydanie orzeczenia w PZON został złożony 24.08.2023 roku, odwołanie do WZON i Wyrok Sądu z 2025 roku-zmienia zaskarżone orzeczenia i zalicza dziecko do osób niepełnosprawnych od wczesnego dzieciństwa łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8.
Bardzo Proszę o Pomoc jaką mam wydać decyzję na wniosek dot. starych zasad i do kiedy ewentualne przyznanie?
Jaka decyzja dotycząca wniosku na nowych zasadach i od kiedy ewentualne przyznanie?
Bardzo Proszę o Pomoc jaką mam wydać decyzję na wniosek dot. starych zasad i do kiedy ewentualne przyznanie?
Jaka decyzja dotycząca wniosku na nowych zasadach i od kiedy ewentualne przyznanie?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: Tom, Szarak Pomożecie ... ?
czy przyznać na starych zasadach do 18.02.25 a od 19 nowe zasady?
czy odmówić śp na starych zasadach do 31.12.2023 i od 01.01.24 przyznać?
czy odmówić śp na starych zasadach do 31.12.2023 i od 01.01.24 przyznać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Tom, Szarak Bardzo Proszę o Pomoc
Moja pierwsza myśl,tak na szybko - wziełabym od Pani oświadczenie uściślające wniosek o ŚP na starych zasadach, tzn. że prosi o jego rozpatrzenie od sierpnia 2023r. do 31 grudnia 2023r. i przyznałabym jej ŚP za ten okres na starych zasadach. A nowy wniosek o ŚP na Nowych zasadach rozpatrzyłabym od dnia 01.01.2024r.amelia_01 pisze: 23 cze 2025, 11:52 W dniu 16.06.2025 roku Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy na dziecko w wieku 6 lat. Złożone zostały dwa wnioski - jeden wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na starych zasadach” i drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na nowych zasadach”- gdyż od 19.02.2024 roku do nadal Pani pozostaje w zatrudnieniu. Wniosek w wydanie orzeczenia w PZON został złożony 24.08.2023 roku, odwołanie do WZON i Wyrok Sądu z 2025 roku-zmienia zaskarżone orzeczenia i zalicza dziecko do osób niepełnosprawnych od wczesnego dzieciństwa łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/DO/DG/CP/BE
- Kontakt:
Moim zdaniem wersja 1, skoro Pani nie pracowała do 18.02.2024 to może być spokojnie na "starych" zasadach do tego dnia, po co coś kombinować i wcześniej zakańczać decyzję, a jak Pani poszła do pracy od 19.02.2024 to już tylko "nowe" zasady przyznania świadczenia pielęgnacyjnego pozostają. Tylko nie zapomnij o składkach za tamten "stary" okres.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
też tak uważam, dzielenie w trakcie miesiąca to zawsze problemyNikodemus pisze: 24 cze 2025, 8:17Moja pierwsza myśl,tak na szybko - wziełabym od Pani oświadczenie uściślające wniosek o ŚP na starych zasadach, tzn. że prosi o jego rozpatrzenie od sierpnia 2023r. do 31 grudnia 2023r. i przyznałabym jej ŚP za ten okres na starych zasadach. A nowy wniosek o ŚP na Nowych zasadach rozpatrzyłabym od dnia 01.01.2024r.amelia_01 pisze: 23 cze 2025, 11:52 W dniu 16.06.2025 roku Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy na dziecko w wieku 6 lat. Złożone zostały dwa wnioski - jeden wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na starych zasadach” i drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na nowych zasadach”- gdyż od 19.02.2024 roku do nadal Pani pozostaje w zatrudnieniu. Wniosek w wydanie orzeczenia w PZON został złożony 24.08.2023 roku, odwołanie do WZON i Wyrok Sądu z 2025 roku-zmienia zaskarżone orzeczenia i zalicza dziecko do osób niepełnosprawnych od wczesnego dzieciństwa łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję Bardzo. Pozdrawiam.Monika87 pisze: 24 cze 2025, 8:30 Moim zdaniem wersja 1, skoro Pani nie pracowała do 18.02.2024 to może być spokojnie na "starych" zasadach do tego dnia, po co coś kombinować i wcześniej zakańczać decyzję, a jak Pani poszła do pracy od 19.02.2024 to już tylko "nowe" zasady przyznania świadczenia pielęgnacyjnego pozostają. Tylko nie zapomnij o składkach za tamten "stary" okres.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję że takie osoby jak Nikodemus. Tak zrobię. Wszystkiego Dobrego Życzę.Nikodemus pisze: 24 cze 2025, 8:17Moja pierwsza myśl,tak na szybko - wziełabym od Pani oświadczenie uściślające wniosek o ŚP na starych zasadach, tzn. że prosi o jego rozpatrzenie od sierpnia 2023r. do 31 grudnia 2023r. i przyznałabym jej ŚP za ten okres na starych zasadach. A nowy wniosek o ŚP na Nowych zasadach rozpatrzyłabym od dnia 01.01.2024r.amelia_01 pisze: 23 cze 2025, 11:52 W dniu 16.06.2025 roku Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy na dziecko w wieku 6 lat. Złożone zostały dwa wnioski - jeden wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na starych zasadach” i drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na nowych zasadach”- gdyż od 19.02.2024 roku do nadal Pani pozostaje w zatrudnieniu. Wniosek w wydanie orzeczenia w PZON został złożony 24.08.2023 roku, odwołanie do WZON i Wyrok Sądu z 2025 roku-zmienia zaskarżone orzeczenia i zalicza dziecko do osób niepełnosprawnych od wczesnego dzieciństwa łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Nie zawiodłeś mnie Tom. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.Tom. pisze: 24 cze 2025, 8:34też tak uważam, dzielenie w trakcie miesiąca to zawsze problemyNikodemus pisze: 24 cze 2025, 8:17Moja pierwsza myśl,tak na szybko - wziełabym od Pani oświadczenie uściślające wniosek o ŚP na starych zasadach, tzn. że prosi o jego rozpatrzenie od sierpnia 2023r. do 31 grudnia 2023r. i przyznałabym jej ŚP za ten okres na starych zasadach. A nowy wniosek o ŚP na Nowych zasadach rozpatrzyłabym od dnia 01.01.2024r.amelia_01 pisze: 23 cze 2025, 11:52 W dniu 16.06.2025 roku Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy na dziecko w wieku 6 lat. Złożone zostały dwa wnioski - jeden wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na starych zasadach” i drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne „na nowych zasadach”- gdyż od 19.02.2024 roku do nadal Pani pozostaje w zatrudnieniu. Wniosek w wydanie orzeczenia w PZON został złożony 24.08.2023 roku, odwołanie do WZON i Wyrok Sądu z 2025 roku-zmienia zaskarżone orzeczenia i zalicza dziecko do osób niepełnosprawnych od wczesnego dzieciństwa łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8.
Oprócz Tom, Szarak Bardzo Proszę o Pomoc - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Przegapiony dod rehab
przekazanie dokumentów na komende
UKR - rodzinne, dokumenty proszę o radę
Od kiedy zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego?
ŚP -stare zasady
Status UKR, karta pobytu i zasiłek pielęgnacyjny
dyrektor domu dziecka a św. piel
Pełnomocnictwo Czyste Powietrze
ZP dla dziecka w Rodzinie zastępczej
czy piszecie do ZUS w przypadku potrącenia 800+
świadczenie pielęgnacyjne i świadczenie wspierające
Świadczenie rodzicielskie-zakręciłam się
US
Zp przedłużenie
świadczenie pielęgnacyjne
jak wyliczyć dochód do CP, wspólne rozliczenie za 2023, zgon małżonka