Tom Szarak inni prosze o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 cze 2026, 14:20

Witam, Proszę o pomoc...
Niepełnoletnia dziewczyna Ukrainka urodziła dziecko, w sierpniu kończy 18 lat. Chce pobierać rodzicielski i becik. Ojciec dziecka Gruzin, mieszkający razem z nią na terytorium naszej gminy, pracujący u Polaków. Obydwoję maja kartę pobytu czasowego. Proszę o podpowiedz od czego mam zacząć? Jest to dla mnie nowość... Dziękuje
GosiakGOPS
Praktykant
Od: 27 lip 2021, 8:11
Zajmuję się: ŚW i Czyste Powietrze

Napisano: 02 cze 2026, 14:31

Nie wiem czy ma opiekuna czy nie ustanowionego, więc pewnie sugerowałbym by poczekała do pełnoletności aby złożyła wniosek o rodzicielskie i becikowe. Ma przecież na to 3 miechy i 12 miesięcy. Ponadto trzeba ustalić czy ten pobyt czasowy ma z dostępem do rynku pracy (zapis na karcie pobytu) czy ma inaczej uregulowany pobyt (podstawa prawna wynika z decyzji Wojewody). U mnie ostatnio nie miała dostępu do rynku pracy a podstawa z decyzji Wojewody nie mieściła się w art.1 ust. 2 pkt 2 ustawy. Wcześniej jeszcze pytałem dla pewności Wojewody czy te dokumenty dają jej dostęp do rynku pracy i odpowiedział, że nie. Również na podstawie nowej ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnieni, była wykluczona. Decyzja odmowna rodzicielskiego utrzymana w SKO czekam na WSA.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 cze 2026, 9:21

Ta niepełnoletnia Ukrainka 8 maja urodziła dziecko, a 10 sierpnia będzie miała 18 lat. Przebywa tu z matką. Matka ma karte czasowowego pobytu z dostępem do rynku pracy, a ta niepełnoletnia która urodziła ma kartę czasowego pobytu z dostepem do nauki bo się uczy. Sugerowałam zeby poczekała do pełnoletności ale chyba nie za bardzo chce poczekać....Narazie wniosków nie mam, ale wiem ze przyjdą jak ogarnął zaświadczenie do becika i akt urodzenia...
Co w takim wypadku robić?
Dziękuję za każda podpowiedź
GosiakGOPS
Praktykant

Napisano: 03 cze 2026, 12:44

Rodzicielski może złożyć jako nieletnia i matka jako jej opiekun podpisuje się też pod tym wnioskiem. A becik to musi mieć ustanowionego opiekuna prawnego, albo czeka do pełnoletności.
syla17
Praktykant
Od: 02 sie 2017, 8:49
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 05 cze 2026, 7:43

z becikiem tak samo jak z rodzicielskim, i z rodzinnym, i z wszystkim innym.... może wnioskować przez swojego przedstawiciela
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 cze 2026, 9:36

Dziękuję za podpowiedź
A czy traktować ich z ustawy o cudzoziemcach - świadczenia rodzinne czy specustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z działaniami zbrojnymi?
GosiakGOPS
Praktykant

Napisano: 09 cze 2026, 7:39

specustawy to już de facto nie ma
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 cze 2026, 7:57

No właśnie....
I teraz nie wiadomo jak to ugryźć, bo jeśli spec ustawa to inne zapotrzebowanie i potem wiążące sie z tym zestawienia i sprawozdania .....a jeśli cudzoziemcy to ustawa o świadczeniach rodzinnych i kasa ze świadczeń rodzinnych....bo chyba dobrze myśle? proszę mnie poprawić jeśli źle...
GosiakGOPS
Praktykant

Napisano: 09 cze 2026, 8:25

No ale skoro maja uregulowany pobyt to nie będą mieć statusu UKR w PESEL więc sprawa prosta.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 cze 2026, 8:42

Tak twierdzą, narazie nie mam papierów...
Czyli normalnie ustawa o świadczeniach rodzinnych?
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi
GosiakGOPS
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x