Trudna sprawa - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 03 wrz 2014, 8:31

maryjo pisze:My przyznajemy zasiłek pielęgnacyjny do ukończenia przez osobę 75 roku życia i jednocześnie informujemy , że po ukończeniu 75 lat ZUS będzie wypłacał dodatek pielęgnacyjny :)
Innymi słowy, jeśli strona nie ma prawa do emerytury ani renty to bezprawnie pozbawiacie ja prawa do zasiłku pielęgnacyjnego. Gratuluję pomyślunku.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2014, 13:19

Dałam wszczęcie postępowania, decyzję uchylającą, wszczęcie postępowania, decyzja o nienależnie pobrane... Następnego dnia Pan złożył odwołanie do SKO - wczoraj. Dzisiaj wysłałam teczkę do SKO, zobaczymy jak sprawa dalej się potoczy;-)
Monisia

Napisano: 04 lis 2014, 10:53

KRUS przyznał dodatek pielęgnacyjny od września, Pani będzie miała w listopadzie wyrównanie. u nas pobierała zasiłek pielęgnacyjny do października. co teraz? decyzję o zasiłku muszę wstrzymać. a czy za wrzesień i październik są nienależnie pobrane? a jeśli tak to czy to nam Krus zwraca? proszę o pomoc
rew

Napisano: 05 lis 2014, 15:58

Miałam kiedyś podobny przypadek ,że ZUS przyznał dodatek pielęgnacyjny ze względu na pogorszenie się stanu zdrowia.Zainteresowany i współmałżonka to ukryli .Wyszło gdy przypadkowo poprosiłam o decyzję z renty Pana. Było wiele awantur, że nie byli świadomi, nie zostali dobrze poinformowani chociaż podpisane było oświadczenie z art.16 ust.6 ustawy.Odwołali się do SKO i w końcu zwrot nienależnie pobranego i umorzenie kwoty. Teraz w programie przyznaję do 75 rż,proszę danego miesiąca kiedy kończy 75lat o decyzję.Gorzej jest z pogorszeniem stanu zdrowia , bo jak sam nie przyjdzie nie da rady tego uchwycić.
Grazia

Napisano: 12 lis 2014, 15:25

ja z 75 latkami sobie problem rozwiązałam w ten sposób, że na początku roku mam wypisane te osoby co kończą 75 lat i w jakich miesiącach i m-c przed wysyłam wniosek o udostepnienie danych do ZUS Zus mi przysyła pismo od jakiego miesiąca nabywa prawo do DP i na tej podstawie uchylam swoja decyzje i jak narazie to nie mam problemu z NP
carina

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x