Typowo do Elmera....hm..... - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 12 sie 2014, 14:54

jank pisze:ja bym nie robiła uzysku, dochód za 2012 ma zero, a potem poszła na zasiłek macierzyński, który nie jest w katalogu dochodów uzyskanych. czyli dalej ma 0. taki myk, tak jej się śmigło. a i tak poszłabym do kierownika wspólnie ustalić czy mam rację.
Owszem jest, uzyskaniem dochodu jest m.in. uzyskanie dochodu spowodowane zakończeniem urlopu wychowawczego. Jeśli w toku postępowania ustalisz, ze urlop wychowawczy obejmował okres do 24.07.2014r, to mamy do czynienia z uzyskaniem dochodu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:58

teraz nie patrzysz od kiedy ma macierzynski tylko kiedy ma koniec uropu wychowawczego:) jesli to prawda,ze zakonczyla go 24.07 to doliczasz jej dochody za sierpien i w nowym okresie zasilkowym tez doliczysz jej dochody za sierpien - nic sie nie zmieni....uzyskiem ciagle bedzie zakonczenie urlopu wychowawczego czyli dochody z drugiego miesiaca po jego zakonczeniu
posluchaj kronosa i wystap do zakladu z zapytaniem o to do kiedy miala udzielony urlop wychowawczy na pierwsze dziecko...ja bym jeszcze najpierw zadzwonila do nich i zapytala czy na pewno nastapil az taki zbieg okolicznosci,ze kobieta urodzila drugie dziecko akurat tego dnia, w ktorym miala wrocic do pracy po wychowawczym:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 15:07

Tak czy siak mogę jej wypłacić z tytułu urodzenia i zasiłki w sierpniu dopiero w sierpniu wstrzymuję jeśli miała do 24 lipca wychowawczy czy tak :?: i w nowym okresie też biorę za sierpień :?:
Nowa..,

Napisano: 12 sie 2014, 15:11

Nowa.., pisze:Tak czy siak mogę jej wypłacić z tytułu urodzenia i zasiłki w sierpniu dopiero w sierpniu wstrzymuję jeśli miała do 24 lipca wychowawczy czy tak :?: i w nowym okresie też biorę za sierpień :?:
Tak, jeśli potwierdzi się że zakończyła urlop wychowawczy w dniu 24.07.2014 - dochodem uzyskanym będzie dochód za sierpień, a ewentualny skutek wywierać będzie od września.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 15:12

no...generalnie to tak:) bo albo wcale nie ma uzysku, albo jest ale doliczyc trzeba pozniej...tym niemniej do twoich obowiazkow nalezy rzetelne ustalenie co i jak z tym uzyskiem:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2014, 12:49

Już ustalone :!: Pani nie przerwała tego urlopu wychowawczego na bliźniaki urlop ma ustalony do 01.11.2014 r. no i ma macierzyński czyli biorę dochód uzyskany z grudnia w styczniu czy tak :?: :?: :?: :?: :?: :?:

I teraz moje drugie pytanie, czy tak Pani jeśli uzyska prawo do zasiłku rodzinnego może wpisać dodatek urlop wychowawczy :?: :?:
Nowa...,

Napisano: 13 sie 2014, 14:07

Podpowiecie mi :?: :?: :?: Bo ona jest na urlopie wychowawczym tyle że GOPS nie płącił bo nie załąpała się na zasiłki rodzinne a teraz ma wpisać dodatek urlop wychowawczy czy już nie bo już końcówka kończy się jej 1 listopada
Nowa...

Napisano: 13 sie 2014, 14:16

dodatku z tytulu urlopu wychowawczego nie moze dostac,bo nie pozwala na to art. 10 ust.5 pkt 5 - w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasilku macierzynskiego
a co do uzysku z tytulu zakonczenia urlopu - to tak - jesli koniec jest 1.11 to doliczasz dochod za grudzien
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 11:58

A poród nie przerywa automatycznie zasiłku wychowawczego :?: :?: :?: :?:
Nowa....

Napisano: 14 sie 2014, 12:14

ma wychowawczy do listopada ale poród samoistnie p[rzerwał wychowawczy i uzysk z sierpnia czy tak :?: :?: :?:
Nowa....

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x