Tytuły wykonawcze, egzekucja - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 gru 2015, 15:36

Hej ludzie, czy jest ktoś na forum, kto już przerobił temat egzekucji należności od rodziców biologicznych i wystawia tytuły wykonawcze? Chciałabym porozmawiać z kimś kto jest w temacie, jak to u Was działa itd.
Odezwijcie się :)
ytrewq

Napisano: 09 gru 2015, 8:55

pisz a wspomogę radą :)
TOMASZ6

Napisano: 09 gru 2015, 15:59

jakie masz pytania?
Boni
Praktykant
Od: 04 gru 2015, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2015, 13:13

witam, mam pytanie: tytuł wykonawczy dla rodziców biolog. wystawiam jeden na oboje, bo są odpowiedzialni solidarnie.a co w przypadku, gdy wystawimy tytuł tylko na matkę, bo ojciec ma odstąpienie, a np. za rok po skończeniu okresu odstąpienia(bo my odstępujemy na rok) naliczymy ojcu odpłatność i też będziemy chcieli go zgłosić do komornika? on będzie miał mniejszą należność do zapłaty przeciez... a tytuł matki jest już u komornika ...
mex

Napisano: 16 gru 2015, 13:41

art. 193 ust. 2 określa, że za ponoszenie opłaty rodzice odpowiadają solidarnie.
W związku z powyższym nie można - przynajmniej u nas - jednemu rodzicowi naliczyć opłaty a w stosunku do drugiego odstąpić za ten sam okres. Postępowanie jest prowadzone w stosunku do obydwu rodziców i zakończone takim samym rozstrzygnięciem (np. naliczeniem opłaty) w stosunku do matki i ojca (jedna decyzja). Jeśli wcześniej odstąpiliśmy od naliczenia opłaty np. ojcu, a adresu matki nie znaliśmy, a po jakimś czasie został on ustalony to należy wznowić postępowanie. Solidarnie oznacza, że w przypadku, gdy żadne nie płaci, dochodzić pełnej kwoty należności możesz od jednego z nich, np. od tego, który ma dochody, majątek itp. A więc tytuł wykonawczy do Naczelnika US wystawiasz na tę osobę. Może ona dochodzić połowy tych kosztów od drugiego zobowiązanego. To jest zapis, który teoretycznie ułatwia ściągnięcie należności.
Magdy

Napisano: 18 gru 2015, 9:09

Hej, dzięki za odzew.
U nas zaczęliśmy wystawiać TW i dopiero się narodziły wątpliwości. Zazwyczaj mamy RB w osobnych gospodarstwach domowych i niestety na rożne okresy: u jednego naliczona opłata u drugiego odstąpienie. A czasem jeszcze te osoby pozostają w związku małżeńskim i sprawa się porypała z solidarnością, jak to jest.
Czy wystawiać osobne tytuły (tak jak wystawiamy osobne decyzje adm., bo przecież inna sytuacja materialno osobista)czy może jeden tytuł, czy może dwa, ale zaznaczać że są wobec siebie solidarne?

Nie wiem też co w przypadku, kiedy RB jest w związku małżeńskim z osobą nie związana z piecza zastępczą, tzn. osoba ta nie jest RB, czy tą osobę wpisuję w tytule wykonawczym, że jako z majątku wspólnego możemy ściągnąć należność? Czy tej osoby "obcej" nie można podawać, bo nie jest RB?
Czy u Was księgowość to ogarnia czy podinspektorzy w Działach Pieczy Zastępczej?
Może komuś obiło się o uszy jakieś szkolenie z pieczy i z egzekucji w Zachodniopomorskim?
:D
ytrewq

Napisano: 19 gru 2015, 23:29

Witam! nie zgadzam się z Magdą!!!!!

Dlaczego nie można jednemu rodzicowi naliczyć opłaty a w stosunku do drugiego odstąpić za ten sam okres. Magda napisała: Postępowanie jest prowadzone w stosunku do obydwu rodziców i zakończone takim samym rozstrzygnięciem. Tak ale tylko wtedy, gdy w tym samym czasie prowadzi się postępowanie wobec matki i ojca - mieszkają razem a zatem mają tą samą sytuację lub osobno mieszkają i mają taką samą sytuację.

Przykład - matka mieszka w Poznaniu znamy adres bo od niej zabrano dziecko do pieczy, ojciec gdzieś w Polsce, brak adresu, wszczynam postępowanie wobec matki, sprawdzam jej sytuację i zgodnie z Uchwałą odstępuję lub naliczam opłatę, załóżmy, że matka ma trudną sytuację i odstępujemy, wystawiam decyzję, ojca szukam, dalej nie mam adresu. Ustalam adres wszczynam postępowanie wobec ojca, w tym czasie matka ma już decyzję o odstąpieniu zgodnie z Uchwałą to po co wznawia się postępowanie - wobec matki jest zakończone decyzję a ojcu załóżmy wydajemy decyzję o ustaleniu opłaty bo bardzo dobrze zarabia. I kolejny krok - ojciec nie płaci - to na podstawie decyzji wystawionej ojcu wystawiamy na niego tytuł wykonawczy A MATKA MA DECYZJĘ O ODSTĄPIENIU WAŻNĄ!!!!
/ np. ojciec otrzymuje decyzję o ustalonej opłacie, to w uzasadnieniu: matka nie żyje, albo prowadzone jest odrębne postępowanie wobec matki, albo jeżeli matka również ma osobną decyzję o naliczonej opłacie to: matka pani ... solidarnie z ojcem ponosi opłatę /

Do ytrewq!
Decyzje dla rodziców dziecka powinny być wystawione na ten sam okres czas np. na rok od 01.02.2015 do 31.01.2016 nie wiem jak macie w Uchwale?
decyzje na oboje rodziców tylko wtedy wydajemy jeżeli są małżeństwem i prowadzą wspólne gospodarstwo domowe i tylko wtedy w tytule do skarbówki podaje się ich oboje - zobowiązany i małżonek,

są różne interpretacje przepisów: 1. jak masz ustalonego rodzica to mu wydajesz decyzję ustalającą opłatę, 2. jak masz ustalonego rodzica to najpierw sprawdzasz jego sytuację i zgodnie z Uchwałą albo ustalasz opłatę albo odstępujesz od ustalenia opłaty,

Bardzo proszę - jeżeli ktoś robi jeszcze inaczej - to napiszcie. :) może macie jakieś interpretacje swoich prawników.
pcpr 21

Napisano: 21 gru 2015, 13:07

My w naszej uchwale mamy zapis o tym, że dec. wydajemy na rok i staramy się zrównywać te okresy, aby oboje RB mieli tak samo, ale oczywiście w zależności od sytuacji osobistej itd.
Praktykujemy osobne decyzje na RB osobno gospodarujących i raczej Tytuły wykonawcze tez osobne, bo się wszystko pomiesza.
ytrewq

Napisano: 21 gru 2015, 13:24

Robimy tak jak pcpr21 tylko, że na czas roku kalendarzowego, czyli od dnia umieszczenia do 31grudnia i potem już od styczna do grudnia każdego roku. Powiem wam, że to jest bardzo wygodne, bo nie trzeba pamiętać komu kiedy kończy się rok, tylko w pierwszym miesiącu roku wszczynamy wobec wszystkich postępowanie.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2015, 0:04

My mamy decyzje na rok, ale nie kalendarzowy, mam rejestr więc wiem kiedy się kończy każda decyzja a jak są wszystkie na rok kalendarzowy to potem wszystkie naraz trzeba prowadzić postępowania a tak to się rozkładają na cały rok - wygodniej zwłaszcza jak się ma całą masę innych zadań :)

Mam rodziców, dłużników jeszcze sprzed 2012 roku czyli z ustawy o pomocy społecznej /tytuły wykonawcze leżą w urzędzie skarbowym/, mam pytanie: czy w takim przypadku ktoś stosował art. 104 o przedawnieniu należności? może mi ktoś doradzić co zrobić z takimi należnościami?
pcpr 21

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x