ubezpieczenie 90 i okresowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 mar 2024, 11:25

Hejka, przyszedł wniosek ze szpitala o ubezpieczenie Pana X. Kontakt z Panem X tylko telefoniczny. Przez telefon powiedział,że zamieskuje w innej gminie, jednak adresu nie chciał podać(wystąpiłam z wnioskiem do tej gminy nie jest on im znany). Następnego dnia przyjechał słownie powiedzial, ze zarobil 1000 a oswiadczenie zlozyl na duzo nizsza kwote, dopisujac, ze mieszka miejscu zameldowania(naszej gminie), został wielokrotnie informowany o terminie przeprowadzenia wywiadu, ani razu go tam nie było(dom jest pustostanem, ogrodzonym przez innego czlonka rodziny). Przyjechał kolejny raz do ośrodka i złożył wniosek o pomoc finansową-okresowy...
no i no, na okresowy mogę dać odmowę ze względu na brak wywiadu, prawda?
a co z ubezpieczeniem?
-mam oswiadczenie, wedlug którego łapie się w kryterium :!:
-po wydruku pesel, wiem że ma obywatelstwo polskie :!:
-nie mam możliwości sprawdzenia czy jest dysproporcja według art.12 ustawy o pom.społ :?:
-teoretycznie wiem, że zamieszkuje na terenie polski, ale z drugiej strony nie mam pewności :?:

Dodam, że wystąpiłam z wnioskami do trzech zespołów kuratoskich, zus, krus, urzędu skarbowego, dyrektora służby więziennej,ośrodka na terenie ktorego przebywa i nikt nie ma żadnych informacji. Rozmawiałam z rodziną-brak kontaktu i nie chcą z nim mieć. Jak te dwa ostatnie punkty sprawdzić? Bo juz nie wiem czy odmowa czy przyznanie...
MonkaBiedronka
Stażysta
Od: 02 mar 2023, 9:36
Zajmuję się: dobre pytanie

Napisano: 26 mar 2024, 15:17

MonkaBiedronka pisze:
26 mar 2024, 11:25
no i no, na okresowy mogę dać odmowę ze względu na brak wywiadu, prawda?
Prawda! ;) (Na brak współpracy - unikanie wywiadu).
MonkaBiedronka pisze:
26 mar 2024, 11:25
a co z ubezpieczeniem?
-mam oswiadczenie, wedlug którego łapie się w kryterium :!:
-po wydruku pesel, wiem że ma obywatelstwo polskie :!:
-nie mam możliwości sprawdzenia czy jest dysproporcja według art.12 ustawy o pom.społ :?:
-teoretycznie wiem, że zamieszkuje na terenie polski, ale z drugiej strony nie mam pewności :?:
Dodam, że wystąpiłam z wnioskami do trzech zespołów kuratoskich, zus, krus, urzędu skarbowego, dyrektora służby więziennej,ośrodka na terenie ktorego przebywa i nikt nie ma żadnych informacji. Rozmawiałam z rodziną-brak kontaktu i nie chcą z nim mieć. Jak te dwa ostatnie punkty sprawdzić? Bo juz nie wiem czy odmowa czy przyznanie...
Zrobiłaś co mogłaś, moim zdaniem to wszystko w zupełności wystarczy do wydania decyzji potwierdzającej prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej. Zresztą to tylko formalność. Obywatelem RP jest, z rozeznania wynika, że zamieszkuje w Polsce, kryterium spełnia, na podstawie zgromadzonej dokumentacji dysproporcji nie stwierdzono.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 28 mar 2024, 10:52

a czy przed taką odmową wysyłasz zawiadomienie też?
MonkaBiedronka
Stażysta

Napisano: 28 mar 2024, 11:07

Tak, wysyłam
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 28 mar 2024, 11:11

Ten z Łopieki pisze:
28 mar 2024, 11:07
Tak, wysyłam
a powiedz mi jeszcze proszę, bo termin rozpatrzenia mam do 7 kwietnia, ja wiem, ze ten gościu nie odbierze listu, i list bedzie pewnie przez prawie miesiąc jeszcze awizowany przez pocztę, to nie wiem jak to wtedy z wysyłką odmowy? mogę na spokojnie poczekać na ten list i wtedy od razu wysłać odmowę, czy przedłużać termin?
MonkaBiedronka
Stażysta

Napisano: 28 mar 2024, 11:16

Możesz razem z zawiadomieniem przedłużyć termin.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 28 mar 2024, 11:26

Ten z Łopieki pisze:
28 mar 2024, 11:16
Możesz razem z zawiadomieniem przedłużyć termin.
oki czyli trzeba przedłużyć:( dzięki dzięki:)
MonkaBiedronka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x