Ciekawy jestem czy Wy lub inne osoby w Waszym Ośrodku/Urzędzie są objęte takim ubezpieczeniem.
Jeśli tak, to czy ubezpieczały się indywidualnie, czy organizował to Ośrodek?
Wreszcie, jesli jesteście ubezpieczeni, to u kogo?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
@Dorcia
faktycznie niedużo, jaki ubezpieczyciel? Inicjował urząd czy Wy sami oddolnie?
@elmer
Generalnie w zalezności od rodzaju oferty, są różne zakresy ubezpieczenia, najistotniejsze jest to od OC za szkody wyrządzone przez funkcjonariuszy publicznych.
Celem jest ochrona przed:
a) roszczeniami majątkowymi powstałymi w związku ze szkodami wyrządzonymi przy wykonywaniu władzy publicznej (ustawa z dnia 20 stycznia 2011 roku o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa), ewentualnie również przed
b) roszczeniami związanymi z odpowiedzialnością majątkową funkcjonariusza publicznego jako pracownika (wg kodeksu pracy).
Z tego co wyczytałem, póki co albo nie było takich spraw wcale, albo były bardzo sporadyczne, ale z górną granica odpowiedzilności do rocznego wynagrodzenia, jednak daje spokój sumienia.
Ja się ubezpieczyłem w zeszłym roku na własną rękę, teraz sobie o temacie przypomniałem, bo trzeba przedłużyć.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
umowa ubezpieczenia TUW stanowiąca ochronę ubezpieczeniową o ubezpieczenie odpowiedzialności matątkową prac.sam. za rażące naruszenie prawa. Wypłata za szkodę czyli zdarzenie w wyniku którego ubezpieczony zobowiązany jest do wypłaty odszkodowania zgodnie a rt. 9 ustawy
ja jestem w Allianzu, umowę zawarłem przez brokera w sieci, składka znacząco wyższa. Ale zdecydował mechanizm ubezpieczenia, za zdarzenia w określonym okresie czasu, i opcje dodatkowe - kilkukrotne uruchomienie ubezpieczenia, pokrycie kosztów ochrony prawnej.
Terry Pratchett