ubezpieczenie zdrowotne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 kwie 2025, 15:19

Witam serdecznie. Mam pytanie ile możemy z datą wstecz dać ubezpieczenie zdrowotne klientowi? Wpłynął do naszego ops wniosek z prośbą o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym, gdzie klient przebywał w szpitalu od listopada ub. roku. Dziękuję za pomoc.
Edyta R
Praktykant
Od: 14 kwie 2025, 15:09
Zajmuję się: pracownik socjalny OPS

Napisano: wczoraj, 9:48

Nie wydaje mi się, żeby był jakiś limit, jeżeli chodzi o ubezpieczenie na wniosek świadczeniodawcy. Ten powinien złożyć wniosek bezzwłocznie, ale składają jak chcą - ja mam na biurku wniosek za luty ubiegłego roku. Aczkolwiek z twojego pytania nie wynika kto jest wnioskodawcą - jak człowiek, to nie ma zmiłuj, decyzja jest od dnia złożenia wniosku najwcześniej. Może ew. klient niech zgłosi się do świadczeniodawcy, aby ten wystąpił z wnioskiem, o ile to był tryb nagły, ale wtedy świadczeniodawca sam powinien był to zrobić.

A skoro już jesteśmy w temacie, to też zadam pytanie - ten powyższy wniosek szpitala dotyczy osoby, która też w lutym tamtego roku zmarła - jakiego okresu ma dotyczyć wywiad i ustalanie spełnienia kryterium ?
OPS ma zbadać spełnienie kryteriów nieboszczki za miesiąc styczeń 2024 ? Stan majątkowy rodziny z ostatniego miejsca zamieszkania miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku (a jeszcze nie wiem czy miała rodzinę czy jednoosobowe g.d.) ? Czy po prostu wydać decyzję, bo skoro osoba nie żyje od roku to raczej "z urzędu" wiadomo, że nie osiągnęła dochodu i nie zachodzi dysproporcja z art. 12 ups.
Archideus
Praktykant
Od: 18 sty 2024, 13:34
Zajmuję się: Decyzje pot. prawo doświadczeń zdrowotnych, KDR

Napisano: wczoraj, 10:03

Edyta R pisze:
14 kwie 2025, 15:19
Witam serdecznie. Mam pytanie ile możemy z datą wstecz dać ubezpieczenie zdrowotne klientowi? Wpłynął do naszego ops wniosek z prośbą o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym, gdzie klient przebywał w szpitalu od listopada ub. roku. Dziękuję za pomoc.
Z data wsteczną możesz ubezpieczyć TYLKO I WYŁĄCZNIE wtedy, gdy to szpital lub inny podmiot udzielający pomocy medycznej zwróci się z wnioskiem o wydanie takiej decyzji.

Na wniosek Petenta ubezpieczamy od dnia złożenia przez niego wniosku, ale nigdy wstecz
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x