ubezpieczenie zdrowotne dla osoby pozostającej w małżeństwie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 lis 2013, 11:29

Czy waszym zdaniem osobie pozostającej w związku małżeńskim lecz prowadzącej odzielene gospodarstwo domowe można potwierdzić prawo do ubezpieczenia zdrowotnego? Pan x nie może zarejestrować sie jako bezrobotny- wyłączony na 180 dni. Żona pracująca nie chce go dopisać do ubezpieczenia zdrowotnego bo wyżądził jej wiele krzywd (nadużywanie alkoholu). Nie mają rozowdu ani separacji ze względu na formalności, koszty itd. Pan x spełnia kryterium dochodowe.
~Henio

Napisano: 27 lis 2013, 11:55

nie wiem
~krysia

Napisano: 27 lis 2013, 11:56

a co ci szkodzi wydać taką decyzję ,wez odpowiednie oswiadczenia
~.

Napisano: 27 lis 2013, 11:58

Skoro spełnia kryteria masz oświadczenie o oddzielnym gospodarstwie domowym to możesz wydać decyzję.
~Iza

Napisano: 27 lis 2013, 12:12

Nie można w takim przypadku wydać decyzji. W razie kontroli zwrócisz wszystkie koszty leczenia plus zapłacisz karę. Formalnie są małżeństwem i żony obowiązkiem jest zgłosić męża przy swoim świadczeniu. W podobnych przypadkach trudna jest negocjacja ale należy szukać wsparcia np. poprzez dzieci aby wpłynęły na matkę, w ostateczności podać argument,że zgodnie z ustawą może zostać nałożona na nią grzywna za brak zgłoszenia.
~wwz

Napisano: 27 lis 2013, 12:28

A niby dlaczego nie można wydać to ,że nie mają rozwodu ani separacji ,przecież zapewne do zasiłków liczą faceta oddzielnie skoro kryterium nie przekracza,chyba jesteś w błędzie.
~Iza

Napisano: 27 lis 2013, 12:35

Iza, przeczytaj uważnie ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych i znajdziesz odpowiedź. A tak dla pewności zadzwoń do NFZ-u i to samo Ci powiedzą co ja wcześniej napisałam.
~wwz

Napisano: 27 lis 2013, 13:58

wwz ma rację. są małżeństwem, więc określone prawnie obowiązki na nich obydwojgu ciążą. tyle, że jak żona nie zechce, to trudno będzie to od niej wyegzekwować.
~p

Napisano: 27 lis 2013, 14:01

Zony obowiązkiem jest zgłoszenia go do ubezpieczenia. Ciekawy jestem co zrobi jak przyjdzie rachunek za leczenie męża np. w szpitalu. Nie zapłaci to komornik wjedzie do domu i zrobi swoje.
~ja

Napisano: 27 lis 2013, 14:22

żona ma obowiązek według prawa i nie tu jej chcenie czy niechcenie. Jest źle- to separacja lub rozwód.
Wydana decyzja przez nas w takim przypadku jest naruszeniem prawa.
~Wredna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x