uchwała Rady Powiatu w sprawie umarzania, odstępowania,odraczania ...itp. należnosci za pobyt w pieczy - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 29 lut 2012, 23:34

my w uchwale nie mamy częściowej odpłatności bo ustawa o pieczy tego nie przewiduje
~maja

Napisano: 09 mar 2012, 11:36

mam pytanie: mamy przygotowaną uchwałę odnośnie umarzania, odstępowania itp. za pobyt dziecka w pieczy zastępczej sesja Rady Powiatu ma być pod koniec marca ale nasz radca stwierdził że nawet jeśli zostanie uchwalona w marcu to i tak wejdzie w życie gdzieś na przełomie kwietnia/maja 14 dni od ogłoszenia jej zdaniem nie można zapisać, że uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia w związku z czym wydając nowe decyzje terminowo nie mamy podstaw do odstąpienia od ustalenia opłat więc wszystkie decyzje będą ustalające odpłatność, a potem jej zdaniem ewentualnie umorzenie tych należności. I w związku z tym mam pytanie czy ktoś ma podobny problem jak my? jaki u Was jest zapis odnośnie wejścia w życie uchwały?
~borys

Napisano: 09 mar 2012, 14:27

Ma racje - dopiero 14 dni od ogłoszenia, a pamiętacie o tym, że ta uchwała musi iść do konsultacji społecznej?

My też jeszcze nie mamy ogłoszonej uchwały w Dzienniku. wiec pomalutku sobie wszczynamy postępowania, gromadzimy dokumentację i czekamy na uchwałę w przypadkach gdy chcemy odstąpić, a tam gdzie można ustalić odpłatność to ustalimy, bo umarzania i odraczania sa na wniosek klienta.

A tak apro po dyskusji powyżej - że nie można odstąpić częściowo - mnie by się także tak zdawało ale jedno miasto i nadzór prawny w woj. śląskim zdają się uważać inaczej
~iwa

Napisano: 09 mar 2012, 15:29

U nas radczyni ze starostwa skreśliła (194.2 uowripz) \"odstąpienie od ustalenia opłaty\" tłumacząc, że taryf ulgowych NIE MA. Ja mam problem z dziećmi, które mają własny dochód (placówkowe). U nas jest tak, że faktycznie opiekunowie prawni odkładają dzieciom na konta i my im nigdy nie ściągaliśmy a teraz... U nas będzie tak, że naliczamy 100% (ja mam biologicznych z placówek) a potem jak łaskawcy się zgłoszą to rozpatrzymy rozpatrywana ich sprawa. Wesoło będzie, bo jakieś 90 % ma nas w poważaniu. Obawiam się, że tylko będą fikcyjne przychody, a koszty egzekucji nas zdrowo poszarpią po kieszeni. Tak sobie myślę, dlaczego to pracownicy socjalni się martwią a księgowość i notable maja to w d...
~Ewa

Napisano: 09 mar 2012, 21:24

borys my mamy taki zapis: Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym ... z mocą obowiązującą od 01.01.2012 r.
~Jaga

Napisano: 09 mar 2012, 22:34

Ewa jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego że nie masz odstąpienia od ustalenia opłaty może powinnaś jeszcze raz porozmawiać z radcą zrób symulację jakie to będą koszty przy 0 ściągalności
~Jaga

Napisano: 10 mar 2012, 14:27

Jaga my też chcieliśmy zrobić taki zapis niestety nie wyraziła na to zgody nasza radczyni a bez jej parafki wiadomo uchwała wogóle nie trafi na sesje ;(
~borys

Napisano: 10 mar 2012, 14:49

borys mimo, że mamy ten zapis też będziemy mieli umorzenia bo nie wszyscy łapią się na odstąpienie, a czy wy w uchwale macie częściowe odstąpienie?
~Jaga

Napisano: 10 mar 2012, 21:42

Jaga a co Wasz radca na ten zapis, że z mocą obowiązującą od 01.01.2012r. nie miał zastrzeżeń? a co do częściowego odstąpienia to nie mamy zawartego w uchwale bo ustawa nic o tym nie mówi
~borys

Napisano: 10 mar 2012, 22:40

ustawa obowiązuje od 01.01.12 na szkoleniu jeden radca wskazał że skoro tak to i uchwała może być od tego dnia, mój radca parafkę dał, ja już czekam na ogłoszenie, a ile musisz wydać decyzji od 01.01.12?
~Jaga

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x