Uchylenie decyzji zmieniającej FA

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Uchylenie decyzji zmieniającej FA

Post autor: Andrzej82 »

Proszę o pomoc w nw. przypadku
Kobiecie przyznałem FA na okres 2021/2022 po 332,26 zł miesięcznie (zł za zł).
Z dniem 2021-12-01 utraciła pracę, przyszła z tym w styczniu 22. Po przeliczeniu dochód nie przekracza 900 zł czyli zmieniłem decyzję przyznającą na 500 zł w okresie od 2022-01-01 do 2022-09-30. Dzisiaj informuje, że ponownie rozpoczyna pracę w tym samym miejscu, czyli nie minęły jeszcze trzy miesiące - za styczeń zwrot 167,74 zł.
Co mam zrobić z decyzją zmieniającą?
Uchylić ją na podstawie art. 24 ustawy o FA lub jeżeli strona się zgodzi to na podstawie art. 155 KPA? A następnie wydać decyzję o nienależnie pobranym.
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Uchylenie decyzji zmieniającej FA

Czy ktoś się wypowie?
młoda

Post autor: młoda »

ja bym zmieniła decyzję zmieniającą ( tą ze stycznia) przyznając świadczenie zł za zł. od lutego i wydała decyzję o NP za styczeń.
Andrzej82
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Tylko po co zmieniać decyzję zmieniającą jeżeli w obrocie prawnym jest decyzja przyznająca po 500 zł. Wydaje mi się że wystarczy uchylić decyzję zmieniającą.
młoda

Post autor: młoda »

Może źle się wyraziłam jeżeli chodzi o decyzję zmieniającą.
Ja robię decyzję zmieniającą ( tzn. zmieniam decyzję matkę ze zmianami) i później NP. Nigdy się nie spotkałam z uchyleniem decyzji zmieniającej.
Może ktoś jeszcze się wypowie.
ODPOWIEDZ