Na podstawie art. 105 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej ( DZ.U. z 2009r. Nr 175, poz. 1362 z późni. zm.) w brzmieniu „Sądy, organy i jednostki organizacyjne są obowiązane niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 7 dni, udostępnić lub udzielić na wniosek pracownika socjalnego odpowiednich informacji, które mają znaczenie dla rozstrzygnięcia o przyznaniu lub wysokości świadczeń z pomocy społecznej.”
A zastanawiam się czy na ustawę o pomocy społ. się powoływać bo art. ten dotyczy świadczeń pomocy a NK nie jest świadczeniem i występuje tam rpacownik spocjalny a nie zI
Sąd nie udziela informacji nikomu. Chyba, że policji o tym, jaki wyrok zapadł w sprawie przez nią wniesionej (o wykroczenie) w trybie nakazowym.
Na ogół to sąd żąda, by jemu udzielane były informacje.
Przywołany prze Ciebie art. 105 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej ( DZ.U. z 2009r. Nr 175, poz. 1362 z późni. zm.) odnosić się może np. do żądania informacji od policji w formie pogłębionego wywiadu środowiskowego.
ja już występowałam do Sądu z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych, przesłali mi wyrok, powołałam się na ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie