ukończenie 18 lat do kiedy przyznać

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
kps

ukończenie 18 lat do kiedy przyznać

Post autor: kps »

Pani X składa wniosek o 500+ na 1 dziecko w składzie rodziny ona mąż i dwoje dzieci:
A; 06.03.1999r. (nie wnoszę)
B; 27.12.2001

do kiedy przyznajecie świadczenie na drugie dziecko, bo są dwie szkoły interpretacji:
- ministerialna do końca marca 2017 roku dać 500 dziecku B
- Omulewska nie jest pewna ale dałaby do 05.03.2017r. podzielone świadczenie na dziecko B

podręcznik nie jest wykładnią prawa, jak przyznajecie? Program TopTeam daje do końca marca? Na jakiej podstawie dajecie do końca lub nie?
olga271

Re: ukończenie 18 lat do kiedy przyznać

Post autor: olga271 »

my dajemy do końca marca bo ustawa podaje kiedy przeliczamy świadczenie
Awatar użytkownika
sweet.lemon
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: sweet.lemon »

ja też bym dała do końca marca, była na 3 szkoleniach i na każdym było tak mówione
Aleks
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Aleks »

ja też bym dałą do końca marca
kps

Post autor: kps »

sam już nie wiem, no dobrze

to teraz wyobraźcie sobie że dziecko B urodziło 01.03.1999 roku i co dacie do końca marca 2017, czy jednak do końca lutego 2017, szkoda że się nie urodziło 2 maraca
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

O tym co teraz piszesz to do końca lutego (tak mi się przynajmniej wydaje, nie miałem w sumie jeszcze takiego przypadku). Co do głównego tematu- do końca marca. Te świadczenie w tym przypadku (że najstarsze dziecko kończy 18 lat) nie jest podzielne przez ilość dni dla drugiego dziecka i wypłata za cały miesiąc. Było omawiane multum razy :)
stadobiedronek
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: stadobiedronek »

Świadczenie podzielne jest tylko w przypadku osiemnastolatka, drugie dziecko nie ma świadczenia dzielonego na dni.
Puchatku?
- Tak Prosiaczku
- Nic- rzekł Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić czy jesteś.......
Alexandra

Post autor: Alexandra »

Właśnie wczoraj wysłałam zapytanie do MRPiPS. Czekam - może odpowiedzą. Też przyznawałam do końca miesiąca, ale wydaje mi się , że jednak do dnia urodzin - dla tych bez dochodu, co na drugie się starają. Bo pierwsze 06.03.2016 kończy 18 lat więc 07. 03.2016r. drugie staje się pierwszym i bez kryterium nie przysługuje:(
Gość

Post autor: Gość »

Przeczytaj podręcznik dla samorządowców, tam dokładnie rozpisany taki przypadek. Jak świadczenie jest tylko na młodsze dziecko to przysługuje do końca miesiaca w którym starsze dziecko kończy 18 lat!
Alexandra

Post autor: Alexandra »

Do Gość - to Ty dokładnie przeczytaj....
ODPOWIEDZ