UKR a stały ze składką + zgłoszenie członka rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 cze 2025, 17:46

Dajecie stałe Ukraińcom ze składką? Bo my ostatni taki przypadek mieliśmy 2 lata temu, jakoś było mniej wątpliwości, normalnie dostali stały + składka.

Teraz zgłosił się człowiek. Stały z powodu wieku. Kryterium spełnia, ma jeszcze nieletniego członka rodziny. No i ja bym dała stały ze składką wnioskodawcy, a co z tym nieletnim? Zgłaszać do ubezpieczenia też?

W LEX jakieś odpowiedzi są, ale tam piszą, że nie ma potrzeby dawać, bo mają z mocy prawa.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 03 cze 2025, 7:50

Też się podepnę. My co prawda opłacamy składkę wnioskodawcy, ale mam coraz więcej wątpliwości czy wogóle powinniśmy.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 03 cze 2025, 9:58

zgodnie z art. 37 ust. 1 w.w. ustawy takiej osobie przysługuje świadczenie opieki zdrowotnej z mocy prawa:

"obywatel Ukrainy, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, jest uprawniony do opieki medycznej udzielanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obejmującej świadczenia opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie, w jakim osobom objętym obowiązkowym lub dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym przysługuje prawo do świadczeń na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z wyłączeniem leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji uzdrowiskowej, a także podania produktów leczniczych wydawanych świadczeniobiorcom w ramach programów polityki zdrowotnej ministra właściwego do spraw zdrowia".
GROM
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 27 paź 2023, 13:21
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/ŚR

Napisano: wczoraj, 10:19

Daliśmy bez składki...

A jeszcze nasz Urząd Wojewódzki, znaczy pracownik odpowiedzialny za Fundusz Pomocy stwierdził, że nie dają Ukraińcom na zasiłki celowe... Napisaliśmy pismo o kasę na stały i celowy, a Pan że celowe to nie :shock:
Musimy chyba uświadomić Pana, że w ustawie o pomocy dla Ukrainy taką pomoc przewidziano, skoro mają prawo do świadczeń z ustawy o pomocy społecznej... albo ja już nic nie wiem :roll:
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: wczoraj, 12:30

svenska pisze:
wczoraj, 10:19
Daliśmy bez składki...

A jeszcze nasz Urząd Wojewódzki, znaczy pracownik odpowiedzialny za Fundusz Pomocy stwierdził, że nie dają Ukraińcom na zasiłki celowe... Napisaliśmy pismo o kasę na stały i celowy, a Pan że celowe to nie :shock:
Musimy chyba uświadomić Pana, że w ustawie o pomocy dla Ukrainy taką pomoc przewidziano, skoro mają prawo do świadczeń z ustawy o pomocy społecznej... albo ja już nic nie wiem :roll:
My w takiej sytuacji wystosowaliśmy pismo z zapotrzebowaniem do UW, w którym opisaliśmy sytuację osoby z Ukrainy (bez danych osobowych oczywiście) plus propozycja kwoty zasiłku celowego i cel przeznaczenia i dostaliśmy środki.
parasolka
Praktykant
Od: 16 maja 2025, 9:12
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x