ulga na dzieci - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 7    [ Posty: 65 ]

Napisano: 01 paź 2015, 22:21

Ania gops pisze:A szydzenie z kogoś kto nie zgadza się aby zaświadczenie chować do szuflady to żadna błyskotliwość
To nie jest żadne szydzenie. Jeśli bierzesz świadomie błędne zaświadczenie mimo, że wszystkie przepisy wskazują jednoznacznie, że nie powinnaś go brać to sorry - nie nadajesz się do tej roboty. Po prostu krzywdzisz ludzi.
Ania gops pisze:to odliczenie będzie brane pod uwagę i może niektóre osoby pozbawić prawa do świadczeń.
No będzie. Za rok. I faktycznie może niektóre osoby pozbawić prawa do świadczeń. Za rok.
Ania gops pisze:Ministerstwo, na które się powołujecie nie jest zdania, że to nie jest dochód tylko zakręciło się i uważa, ze należy go liczyć dopiero za rok bo został odzyskany w 2015
Ale Ty rozumiesz, że są na to konkretne zapisy w ustawie? Zdajesz sobie z tego sprawę? Czy po prostu tego nie przeczytałaś? Ustawa = źródło prawa. Podobnie usankcjonowana jest forma zaświadczenia wystawianego przez US (rozporządzenie Ministra pracy i polityki społecznej). US robi błąd. Ty robisz błąd. Przy czym nasz urząd skarbowy robi prawidłowo i nawet nie musieliśmy ich nawracać. I co? Można? Zapisy w ustawie - nieważne, rozporządzenie - nieważne. Interpretacje - nieważne, opinie doświadczonych użytkowników - nieważne. "Jestem prowincjonalnym pracownikiem świadczeń i nie mam prawa do własnego zdania, jestem pod-urzędnikiem, każdy byle referent z US jest dla mnie bogiem, nie mogę się postawić, nie mogę nic zakwestionować, nie mogę myśleć, defaultowa pozycja wobec innych instytucji - na pieska".
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 8:05

Iks pisze:"Jestem prowincjonalnym pracownikiem świadczeń i nie mam prawa do własnego zdania, jestem pod-urzędnikiem, każdy byle referent z US jest dla mnie bogiem, nie mogę się postawić, nie mogę nic zakwestionować, nie mogę myśleć, defaultowa pozycja wobec innych instytucji - na pieska".
I to jest w tym wszystkim najgorsze - brak jakiegokolwiek kręgosłupa. Totalna uległość wobec klientów czy innych instytucji i brak własnego zdania. Niestety, zbyt często taka postawa jest prezentowana na tym forum.
Przez te 11 moich lat w SR pisaliśmy skargi na US czy ZUS i zaskarżaliśmy decyzje SKO do prokuratury bo każdy się może pomylić i walnąć głupotę. I żyjemy. Nie przyszło komando skarbowe czy inne i kuku nam nie zrobiło ;) A im szybciej zaczynamy działać tym odkręcania potem jest mniej a i złe nawyki nikomu nie wejdą w krew. I żeby nie było za jakiś czas płaczu na forum "US mi przysyła nowe zaświadczenia i nie wiem co zrobić"
Ostatnio zmieniony 02 paź 2015, 8:19 przez Tom., łącznie zmieniany 1 raz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 paź 2015, 8:10

a ja jestem Krzysztof Jarzyna ze Szczecina i też Urzędu Skarbowego nie moge zreformować do poprawnych zaświadczeń
krzystzof

Napisano: 02 paź 2015, 10:23

A mi się udało zreformować urząd skarbowy. I wystarczył jeden telefon i wystawiają prawidłowe zaświadczenia. Czasami wystarczy trochę dobrej woli i dobre argumenty :)
sylwia1980

Napisano: 02 paź 2015, 11:49

sylwia1980 pisze:A mi się udało zreformować urząd skarbowy. I wystarczył jeden telefon i wystawiają prawidłowe zaświadczenia. Czasami wystarczy trochę dobrej woli i dobre argumenty :)
Jak śmiałaś? Przecież pracownikowi ops nie można wytknąć błędu innej instytucji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 11:53

normalne chamstwo się szerzy. Żeby US prostować. Do czego to doszło? Anarchia państwu grozi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 11:54

I to jeszcze przez telefon!
Zamiast jakieś pismo napisać w tonie służaczo-poddańczym. Wstyd, hańba i przekroczenie kompetencji.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 paź 2015, 12:41

Klasyczne przekroczenie uprawnień. Do prokuratury!!!
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 12:56

A co robicie z tymi zaświadczeniami gdzie są kwoty z UZ. Zostawiacie we wniosku?
Ania gops

Napisano: 02 paź 2015, 12:57

Tak. I oznaczamy kolorowymi karteczkami, żeby je łatwo było w przyszłym roku znaleźć :)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 6 z 7    [ Posty: 65 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x