powiedzcie mi co zrobić. Osoba starsza złożyła mi wniosek o umieszczenie w dps tzn. rodzina złożyła a ona im podpisała (nie wiem czy jej wytłumaczyli co podpisuje). Na wywiadzie po wytłumaczeniu o co chodzi i gdzie ma być umieszczona babcia stwierdziła, że ona nie chce iść nigdzie jej w domu dobrze. Sytuacja wygląda tak, że mieszka z synem, córka też przyjeżdża pomagać. Mam podpisane oświadczenie że nie wyraża zgody na umieszczenie w dps i mam wątpliwość czy mogę wydać decyzję o umorzeniu czy stosować art. 54 ust.4:
W przypadku gdy osoba bezwzględnie wymagająca pomocy lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na umieszczenie w domu pomocy społecznej lub po umieszczeniu wycofają swoją zgodę, ośrodek pomocy społecznej, centrum usług społecznych, o którym mowa w ustawie z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych, lub dom pomocy społecznej są obowiązane do zawiadomienia o tym właściwego sądu, a jeżeli osoba taka nie ma przedstawiciela ustawowego lub opiekuna – prokuratora.
Jak na moje pani oczywiście wymaga pomocy ale ma ją zapewnioną tylko nurtuje mnie ta bezwzględność.
Proszę o pomoc, rady bo czas mnie goni