prowadziłam postępowanie wobec dłużnika jako OWD ponieważ dłużnik mieszka na naszym terenie. Wierzycielka pobierała świadczenie z funduszu alimentacyjnego w innej gminie. Teraz tamta gmina przysłała proźbę dłużnika o umorzenie dłużenia ponieważ dłużnik mieszka na naszym terenie i wierzycielka też. Czy ja jako OWD powinnam ropatrzyć tą prośbę? ( Mimo że nigdy nie wypłacałam funduszu?) Czy mam odesłać im tą proźbę dłużnika o umorzenie długu?
Ja miałam sytuację że my wypłacaliśmy kiedyś fundusz i dłużnik się zwrócił (spoza naszej gminy) o umorzenie jego długu. Więc tylko zwróciłam się do gminy właściwej dłużnika o wywiad (sytuacja majątkowa i zdrowotna dłużnika), nie wciągałam ich w rozpatrywanie umorzenia, zrobiłam resztę sama. Moim zdaniem nie jest to dług u Was i Wy go nie obsługujecie, ale może za mało wiem i dlatego poszłabym z tym do Radcy prawnego w samorządzie.
ja wiem ze mogę umożyć jako owd z art. 30 ust. 1 czyli te 30 % i reszta ale dłużnik zwrócił sie do tego ops-u gdzie był wypłacanyc fundusz. Z tym ze wierzycielka mieszka teraz na naszym terenie i dłużnik też. I zastanawia mnie czy z wiązku z tym ze wierzycielka mieszka teraz na naszym terenie to czy ja to mam rozumieć ze jesteśmy też organem właściwym wierzycielka.? I czy umorzenie z art.30 ust. 2 czyli organu właściwego wierzyciela to mam rozumieć ze to my, czy może tam gdzie był wypłacany fundusz?
Proszę mądre głowy doradcie. Jak to jest z tym OWW. Czy jeżeli wypłacała inna gmina a teraz wierzycielka zamieszkała na naszym terenie to mu umarzamy czy jednak powinna ta gmina gdzie był wypłacany fundusz. Dłużnik zwrócił sie do gminy gdzie wypłacany był fundusz a oni przekazali nam. Dłużnik pisze o złej sytuacji dochodowej.
Intuicyjnie wezwałabym dłużnika do sprecyzowania żądania, o jakie świadczenia i za jaki okres chce umorzenia. Jeśli sprecyzuje że za okres co wypłacał inny OPS zastanowiłabym się o złożeniu wniosku do SKO o rozstrzygnięcie sporu o właściwość w tej konkretnej sprawie
Nie masz się co bać, jeśli nawet napiszą że wasz ops ma rozstrzygać, to lepsze mieć to w papierach niż zrobić postępowanie, którego nie powinno być i składać potem wniosek też do sko o stwierdzenie nieważności decyzji
Nie mam wzoru dla twojego konkretnego przypadku, ale znalazłam w LEX i można dostosować:
WZÓR 1
Szczecin, dnia ...............
Prezydent m. Szczecina
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
ul. ....................
WNIOSEK
o rozstrzygnięcie sporu o właściwość
Na podstawie art. 22 § 1 pkt 4 Kodeksu postępowania administracyjnego wnoszę o
rozstrzygnięcie sporu o właściwość pomiędzy Wójtem Gminy Gniezno a Prezydentem m.
Szczecina w sprawie dotyczącej pomocy kombatantowi.
UZASADNIENIE
W dniu ............... wpłynęło do Wójta Gminy Gniezno pismo Jana Nowaka, kombatanta,
zamieszkałego w Gnieźnie, przy ul. .................... o pomoc finansową.
Z ustaleń dokonanych w sprawie wynika, że wnioskodawca od 1995 r. mieszka na stałe u
swojej córki w Szczecinie, przy ul. ...................., lecz na stałe zameldowany jest w Gnieźnie
pod ww. adresem.
Postanowieniem z dnia ............... Wójt Gminy Gniezno jako zadanie zlecone z zakresu
administracji rządowej, przekazał sprawę do rozpoznania Prezydentowi Szczecina wraz z całą
dokumentacją.
Zdaniem Prezydenta Szczecina zadania zlecone to zadania, które państwo powierza
samorządowi, ze względów pragmatycznych - generalnie w drodze normy ustawowej lub w
drodze indywidualnych porozumień - i dalej traktuje je jako zadania państwowe z
określonymi tego konsekwencjami (finansowanie wykonania, ściślejszy nadzór). Do zadań
zleconych gminie w drodze normy ustawowej należą m.in. pomoc kombatantom i innym
osobom uprawnionym znajdującym się w trudnych warunkach materialnych.
Zdaniem Prezydenta Szczecina w niniejszej sprawie organem właściwym jest Wójt
Gminy Gniezno, bowiem strona w tej gminie jest na stałe zameldowana.
W zaistniałej sytuacji powstał spór negatywny, w którym każdy z organów uznał się
niewłaściwym do rozpoznania złożonego wniosku. W tej sytuacji Prezydent Szczecina wnosi
o rozstrzygnięcie sporu i wskazanie organu właściwego do załatwienia sprawy.
Prezydent m. Szczecina
Załączniki
wniosek
akta administracyjne sprawy
Oczywiście artykuły z ustawy z FA i art. 22 § 1 pkt 1 KPA. Uzasadnienie wystarczy krótkie ze wskazaniem, że inna gmina wypłaciła i że to jest dług wobec tamtej gminy