umorzenie długu dłużnikowi z tyt. zaliczki - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 04 cze 2009, 15:49

Moim zdaniem nie można umorzyć zaliczki alimentacyjnej logicznie myśląc ustawa z dnia z dnia 22 kwietnia 2005r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej(D. z. U. Nr 86 poz. 732 i Nr 164, poz. 1366 z późn. zm.)
Dlaczego? Podczas obowiązywania ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej funkcjonował art. 16, który zezwalał na umorzenie należności dłużnika alimentacyjnego z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej uwzględniając jego sytuację dochodową i rodzinną, jednak na mocy art. 47 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów ustawa ta utraciła moc z dniem 1 października 2008r.

~lucy

Napisano: 04 cze 2009, 16:46

kolegium powołuje się na art.41 ustawy o postępowaniu wobec dłużników alim.
~m

Napisano: 04 cze 2009, 16:47

pomyłka ustawa o funduszu alimentacyjnym
~m

Napisano: 05 cze 2009, 10:18

\"Art. 41.Sprawy o zaliczki alimentacyjne, do których prawo powstało do dnia wejścia w życie ustawy, podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych.\"
Czy zatem, jeśli dłużnik złożył wniosek o umorzenie po wejściu w życiu nowej ustawy, to przepis ten również dotyczy tej sprawy? Czy jednak najlepszym wyjściem będzie odmowa umorzenia i oczekiwanie na decyzję SKO?
~Bazyl

Napisano: 06 cze 2009, 14:01

dałabym ponownie odmowę.
~renia

Napisano: 09 cze 2009, 10:02

A jakiś wzór decyzji o odmowie umorzenia? [email protected]
~Bazyl

Napisano: 09 cze 2009, 10:49

I jeszcze jedno, czy taka decyzja istnieje i jest do zrobienia w SR Sygnity, czy trzeba ją napisać \"ręcznie\"??
~Bazyl

Napisano: 10 cze 2009, 12:05

Jeżeli ktoś rozwiązywał już taką sprawę niech podzieli się podstawą prawną, na podstawie której odmawia się umorzenia zaległości z tyt. wypłaconej zaliczki.
I jeszcze jedno, decyzję wydaję z zaliczki, czy jakoś inaczej ją jeszcze numeruję? I co, jeśli dłużnik ma już dług z FA? Na umorzenie tej części daję nową decyzję odmawiającą z art. 30? POMOCY!!!
~Bazyl

Napisano: 16 cze 2009, 10:26

Nikt, nic? :(
~Bazyl

Napisano: 19 cze 2009, 14:43

ja bym powołała się na art. 16 ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników oraz zaliczce i oczywisćie art. 41.
Jest tam napisane (art. 16) , że organ właściwy wierzyciela może umorzyć co dla mnie oznacza, że nie musi i tego bym się trzymała.
Ja mam podobną sytuację z tym, że dłużnik złozył wniosek o umorzenie miał wypłacone za i fa ale z fa nie wydałam jeszcze decyzji o zwrocie. W podaniu napisał ogólnie, ze chodzi mu o umorzenie długu alimentacyjnego więc zapewne ma na myśli fa i za i nie wiem co zrobić. Odpisac mu, żeby skierował dwa podania o umorzenie oddzielne na fa odzielne na za czy wydać decyzję administracyjną tylko na za a w sprawie fa odpisac , że czekamy do wydania decyzji??

Ja jestem tylko OWW
zamotane
~aga

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x