SKO uchyliło mi decyzję o odmowie umorzenia odsetek (dłużnik siedział w Z.K. i nie miałam wywiadu z pomocy społecznej ; do tej pory wszystkie takie decyzje mi utrzymywali w mocy). Problem w tym,że dłużnik wyszedł z więzienia i podał adres swojej byłej gdzie oczywiście go nie ma. Muszę wydać decyzję a nie ustaliłam jeszcze miejsca pobytu dłużnika. Co teraz z tym fantem?
A ten wywiad już masz? Wezwij dłużnika jak wróci pismo z adnotacją że nie mieszka zastosujesz art. 41 K.p.a. i pozostawisz wniosek bez rozpoznania bo na wezwanie się nie zgłosił, dokumentów nie doniósł- art. 64 § 2.K.p.a.
Kwestia pozostawienia podania bez rozpoznania została uregulowana w art. 64 k.p.a.. MOżliwośc pozostawienia podania bez rozpatrzenia na podstawie wskazanego przepisu dot. jedynie braków formalnych, czyli niespełnienia ogólnych wymagań dla podania, określ. w art. 63 k.p.a.
Wezwanie do uzup. wniosku pod rygorem pozostawienia go bez rozpoznania na podst. art. 64 § 2 k.p.a. może służyć wyłącznie usunięciu jego braków formalnych (niesprec. żądania, brak podpisu). Organ nie może więc w tym trybie wzywać strony do dołączenia dokumentów wykazujących okoliczności uzasadniające wniosek o umorzenie.
Organ powinien sam wystąpić o dokumenty , może wezwać wnioskodawcę do przedłożenia dodatkowych dokumentów.
Niezastosowanie się do wezwania będzie prowadziło do podjęcia rozstrzygnięcia przez organ w oparciu o zebrany materiał.
beka a zauważyłaś że nie znamy adresu zamieszkania? A wywiad to jak chcesz bez dłużnika sporządzić? Jest do tego niezbędny a wywiad trzeba zrobić tak wskazało SKO.