Umorzenie zaległości alimentacyjnych
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Fundusz, rodzinne, mieszkaniówki, bony, dodatki- niekluczowy pracownik
- Kontakt:
Umorzenie zaległości alimentacyjnych
Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 3 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Umorzenie zaległości alimentacyjnych
Miałam podobną sytuację, ale dłuznik był z mojej gminy. Napisałam wezwanie( pod rygorem nierozpatrzenia jeśli nie usunie braków) do uzupełnienia podania o umorzenie, zażądałam wszelkich zaświadczeń, oświadczeń, opisu sytuacji zyciowej, materialnej, zawodowej. Oczywiście uzupełnił, a ja dałam decyzje odmowną.KaliAli pisze: 16 cze 2025, 9:19 Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 3 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: obsługa prawna OPS
- Kontakt:
Re: Umorzenie zaległości alimentacyjnych
W sprawach dotyczących umorzenia zaległości z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego nie przeprowadza się wywiadu, w tym również rodzinnego wywiadu środowiskowego, podobnie przy nienależnie pobranych świadczeniach z FA. Należy na podstawie art. 50 § 1 KPA wezwać do złożenia wyjaśnień i przedłożenia dokumentów, które mogą stanowić podstawę do ustalenia stanu faktycznego, np. źrodlo utrzymania, sytuacja zdrowotna itp. jak wskazał użytkownik "zombi".
Pozostaje tylko kwestia, czy to powinno być pod rygorem "nierozpatrzenia", bo na dobrą sprawę, podanie spełniało wymogi formalne.

Pozostaje tylko kwestia, czy to powinno być pod rygorem "nierozpatrzenia", bo na dobrą sprawę, podanie spełniało wymogi formalne.

Oprócz Umorzenie zaległości alimentacyjnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Cofnięcie wniosku o zatrzymanie prawa jazdy
Archiwizacja Sygnity
jakie postępowanie po zmianie art. 5 ust. 3 FA
Nienależnie pobrane świadczenia z FA
Prosba dłuznika o potrącanie z wypłaty mniejszej kwoty
dłużnik alimentacyjny PUP
procedura z dłużnikiem alimentacyjnym
wniosek o zatrzymanie prawa jazdy
pełnomocnictwo do umorzenia
wpłata od komornika 16 maja - czy należy się FA za maj?
niemożliwe do zrealizowania zobowiązanie do rejestracji w PUP
Czy żądacie zaświadczenia od studenta?
umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
wpłata od komornika
Odmowa rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu wypłaconego FA
NP? Czy nie?