Umorzenie zaległości alimentacyjnych

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
KaliAli
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz, rodzinne, mieszkaniówki, bony, dodatki- niekluczowy pracownik
Kontakt:

Umorzenie zaległości alimentacyjnych

Post autor: KaliAli »

Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 3 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
zombi
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: Umorzenie zaległości alimentacyjnych

Post autor: zombi »

KaliAli pisze: 16 cze 2025, 9:19 Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 3 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
Miałam podobną sytuację, ale dłuznik był z mojej gminy. Napisałam wezwanie( pod rygorem nierozpatrzenia jeśli nie usunie braków) do uzupełnienia podania o umorzenie, zażądałam wszelkich zaświadczeń, oświadczeń, opisu sytuacji zyciowej, materialnej, zawodowej. Oczywiście uzupełnił, a ja dałam decyzje odmowną.
damto123
Praktykant
Zajmuję się: obsługa prawna OPS
Kontakt:

Re: Umorzenie zaległości alimentacyjnych

Post autor: damto123 »

W sprawach dotyczących umorzenia zaległości z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego nie przeprowadza się wywiadu, w tym również rodzinnego wywiadu środowiskowego, podobnie przy nienależnie pobranych świadczeniach z FA. Należy na podstawie art. 50 § 1 KPA wezwać do złożenia wyjaśnień i przedłożenia dokumentów, które mogą stanowić podstawę do ustalenia stanu faktycznego, np. źrodlo utrzymania, sytuacja zdrowotna itp. jak wskazał użytkownik "zombi". :)

Pozostaje tylko kwestia, czy to powinno być pod rygorem "nierozpatrzenia", bo na dobrą sprawę, podanie spełniało wymogi formalne. :)
ODPOWIEDZ